Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlejonen har bronset på gaffeln – här är kedjorna som ska se till att Finland inte behöver komma hem utan medalj

Finlands spelare framför Schweiz mål
Bildtext Finland och Schweiz möts på nytt i bronsmatchen.

Schweiz är turneringsformatets stora vinnare. Statistiken visar att de är ett bottenlag, som har vunnit exakt en match hittills – kvartsfinalen. Nu spelar de om VM-brons. Schweiz är turneringens fågel Fenix – och därför ska Damlejonen se upp.

Schweiz fick ingen vidare inledning på årets VM-turnering. Redan i den andra gruppspelsmatchen skadade sig lagets stora stjärna Alina Müller så illa att hon inte kunde fortsätta turneringen ut.

Müller var den enda spelaren som lyckades göra mål för Schweiz i gruppspelet, medan pucken har trillat in i egen bur hela 17 gånger på fyra matcher i gruppspelet.

Finlands Petra Nieminen gjorde schweizerost av Andrea Braendli i gruppspelet – med hattrick i öppningsperioden. Efter två perioder stod det redan 5–0 till Finland och Braendli byttes ut mot Saskia Maurer.

Maurer stod i kvartsfinalen, som de vann över det ryska laget med 3–2 efter förlängning. Braendli stod sedan i semifinalen där Schweiz var helt chanslösa mot Kanada, så sannolikheten är stor för att det blir Maurers tur att inleda i kväll.

Petra Nieminen gör mål

Finland litar på sitt nya stjärnskott – Anni Keisala inleder sin femte match i VM. Snacka om det stora genombrottet för Lojo-keepern!

Keisala gör sitt tredje VM, men fram tills i år hade hon bara spelat en enda match – nu har hon varit Finlands livlina och räddare i nöden. Många matcher hade kunnat se helt annorlunda ut om inte Keisala hade stått på öronen framför den egna buren.

Mustonen: "De ska inte få göra mål på oss"

Gruppspelsmatchen och bronsmatchen kommer sannolikt att se helt olika ut. Schweiz kan rädda ett taskigt VM genom en seger – Finland har allt att förlora.

Schweiz har visat att de kan samla leden när det gäller och de har en målsugen Lara Stalder, Brynäsforwarden som toppade poängligan i SDHL förra säsongen, men som ännu inte har öppnat målkontot i VM.

Summa summarum, det gäller att ha is i magen och inte ta onödiga risker. Och något målkalas kommer vi knappast att få se.

Chefstränaren Pasi Mustonen var inte sen med att deklarera att Finland behöver ha fokus på det defensiva spelet, som hör till de delområden som har fungerat bra hittills. Inga misstag i egen zon, eller med Mustonens ord: "De ska inte få göra mål på oss."

Anni Keisala framför målburen
Bildtext Anni Keisala höll nollan i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Så här spelar Damlejonen mot Schweiz

Chefstränaren Pasi Mustonen har inte gjort några stora förändringar sedan semifinalmatchen. Jenniina Nylund och Emilia Vesa har bytt plats.

Målvakt:
1 Anni Keisala

Reserv:
18 Meeri Räisänen

1:
33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen

2:
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen

3:
22 Emilia Vesa – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt

4:
23 Sanni Hakala – 12 Sanni Vanhanen – 26 Sofianna Sundelin
21 Sini Karjalainen

13:e anfallare
25 Jenniina Nylund

Matchen börjar klockan 22.30 och sänds på gratiskanalen TV5.