Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Affärsmannen Peter Fryckman förlorade mot finska staten – Ex-justitieministerns löfte om rättsprocess i Haag var inte bindande enligt tingsrätten

Från 2021
Affärsmannen Peter Fryckman i Helsingfors tingsrätt sommaren 2021.
Bildtext Affärsmannen Peter Fryckman i Helsingfors tingsrätt sommaren 2021.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Den utbrända justitieministern Jari Lindström från Blå framtid skrev 2017 under ett hårt kritiserat löfte om att Fryckman skulle få driva en process mot finska staten vid skiljedomstolen i Haag. Det löftet gäller inte enligt Helsingfors tingsrätt.

Helsingfors tingsrätt har förkastat affärsmannen Peter Fryckmans talan mot finska staten. 

Tingsrätten ålägger istället Fryckman att betala rättegångskostnader på 120 000 euro.

Fryckman ville att tingsrätten skulle bekräfta att finska staten lovat honom en process vid den permanenta skiljedomstolen i Haag eftersom den tidigare justitieministern Jari Lindström undertecknat ett sådant löfte.

Enligt tingsrätten var löftet ändå alltför allmänt formulerat. Frågan hade inte beretts vid Justitieministeriet och i dokumentet framkom inte ens vilket ärende som skulle avgöras i skiljedomstolen.

Lång rättshärva om miljoner

Beslutet är ännu ett kapitel i en rättshärva som börjar med den så kallade Kouriaffären i mitten av 1990-talet. I samband med ett försök att slå ihop Kansallis-Osake-Pankki med Föreningsbanken gjorde Fryckman miljonvinster som han inte betalade skatt för.

Fryckman dömdes efter affären till fängelse för ekonomiska brott. Dessutom har staten drivit in miljoner i skatter och räntor av Fryckman i en oändlig process.

Han har också senare dömts för flera brott, bland annat grov förskingring.

Fryckman har ändå fått stöd av rättslärda i sin kamp. Till exempel skatteprofessorn Edward Andersson bistod honom och ansåg att de räntor som mångdubblade Fryckmans skatteskulder var oskäliga och berodde på myndigheternas eget agerande.

Justitieministern ångrade sig

Fryckman hade nu velat avgöra i den långa tvisten i Haag.

Den permanenta skiljedomstolen behandlar i vanliga fall endast tvister mellan stater. För att privatpersoner ska få sitt fall prövat behöver de ett besvärstillstånd av den egna staten.

entinen ministeri Jari Lindström Voikkaan tehtaan maisemissa
Bildtext Jari Lindström har efter sin ministerperiod öppet berättat om svårigheterna på posten.
Bild: Juha Kivioja / YLE

När justitieminister Jari Lindström skrev under ett sådant löfte 2017 kritiserades han hårt i offentligheten och många frågade sig om han själv förstått vad han skrev under.

Lindström själv uppgav till STT att han genast ångrade sig efter att han undertecknat dokumentet.

Enligt Lindström lurades han att avge löftet. Han skyllde också senare på sin utbrändhet. Lindström som saknar juristutbildning skötte justitie- och arbetsministerposterna parallellt.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Diskussion om artikeln