Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

“Wow, nu får vi närtågstrafik till Västnyland” – Raseborgs stadsdirektör är nöjd med planerna på tåg mellan Hangö och Helsingfors

Från 2021
Ett grönt och vitt tåg åker iväg från perrongen.
Bildtext Kommer Västnyland att få en tågförbindelse från Hangö till Helsingfors? Arkivbild.
Bild: Yle/Minna Almark

De nya modellerna för hur tågtrafiken kunde utvecklas i Västnyland välkomnas av Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist. Nu ska Kustbanegruppen komma fram till vilket alternativ som är bäst för regionen.

Det är elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan som gör det möjligt att utveckla tågturerna. Elektrifieringen torde vara klar 2024 och gör det möjligt med pendeltåg mellan Helsingfors och Hangö. VR har presenterat fyra modeller, dem kan du läsa om här

Nöjd stadsdirektör

Min första reaktion var att wow, nu tänker man expandera så vi får närtågstrafik till Västnyland, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist. 

– Det är ett steg i rätt riktning. 

Lundqvist har ännu inte bestämt sig för vilket alternativ han tycker att är bäst. Men just nu lutar det åt alternativ två, alltså att tåget skulle köra från Hangö till Kyrkslätt. Det här tåget skulle stanna på de vanliga stationerna, men nu också i Ingå och Sjundeå. 

"Bra för hela regionen"

Ragnar Lundqvist tror att det skulle vara bra att tåget stannar i Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt för att få så många passagerare som möjligt. 

– Jag tror att det skulle vara bra för hela regionen att man härifrån kan pendla österut och från huvudstadsregionen till Västnyland. 

Är tanken på nya tågturer alls genomförbar? 

Ja, säger Ragnar Lundqvist, om tågtrafiken till största delen bekostas av Trafik- och kommunikationsministeriet. 

– Kommunernas roll måste diskuteras. Vi måste kanske bidra med finansiering, men jag tror inte på en sådan modell där kommunerna betalar allt. Det har vi inte råd med. 

Vad skulle Raseborg kunna betala? 

– Det vågar jag inte spekulera om i det här skedet. 

Lundqvist tror antalet tågresenärer ökar

Finns det alls tillräckligt med passagerare för att utvidga tågturerna? 

– Jag tror att antalet passagerare skulle öka, säger Lundqvist.  

– I dag åker många bil på stamväg 51, men om de åkte tåg så skulle de kunna jobba på tåget, det är säkrare och miljövänligare och kanske billigare än egen bil. Men situationen är annorlunda nu när allt flera jobbar på distans, så det kan påverka antalet passagerare. Jag tror i alla fall att vägtrafiken skulle minska till förmån för tågtrafiken. 

Enighet behövs i Kustbanegruppen

Nu gäller det att koordinera med de övriga västnyländska kommunerna som hör till Kustbanegruppen, så att man kan presentera en gemensam åsikt om vilket alternativ som är bäst för regionen.

Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt hör till gruppen. Ragnar Lundqvist är ordförande för Kustbanegruppen. 

Tror du att Kustbanegruppen kan komma fram till ett gemensamt alternativ? 

– Jag tror vi kan bli eniga även om det finns nyansskillnader. Vi kan nog kompromissa oss fram till ett alternativ som alla kan acceptera. 

Nyansskillnaderna gäller till vilken station tågen ska gå mera regelbundet och till vilka stationer de ska anlända med glesare mellanrum. 

Fjärrtåget behövs också

Ragnar Lundqvist hoppas nu att ingen glömmer fjärrtågstrafiken på kustbanan. 

– Fjärrtåget från Åbo via Salo och Karis till Helsingfors behövs också. Kustbanan måste förbättras och det har vi fört fram till olika ministrar och andra berörda instanser.

Diskussion om artikeln