Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ohisalo: Viktigt att förhindra humanitär katastrof i Afghanistan – grannländerna behöver stöd

Från 2021
Uppdaterad 31.08.2021 22:45.
Upplyst flygplats där människor kliver ut ur ett flygplan på väg till väntande bussar. Evakuerade afghaner landar i Kuwait den 24 augusti.
Bildtext Evakuerade afghaner anländer till Kuwait med ett amerikanskt militärplan den 24 augusti 2021.
Bild: Ryan Brooks / US Air Force

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det nu är viktigt att förhindra att det uppstår en humanitär katastrof i Afghanistan och i närområdena. Hon uttalade sig efter ett möte där EU:s inrikesministrar diskuterade läget i Afghanistan efter maktskiftet där.

Ohisalo säger att det bästa sättet att förhindra omfattande migration i området är att motverka uppståndelsen av en humanitär kris.

Om stora folkmassor sätter sig i rörelse innebär det enligt ministern mänskligt lidande och att människosmugglare utnyttjar situationen.

Mötet hade sammankallats av EU:s ordförandeland Slovenien. Landets inrikesminister Aleš Hojs sa att EU håller fast vid att stödja utsatta afghaner, i synnerhet kvinnor och barn, både i Afghanistan och i regionen.

- De som flyr från Afghanistan söker sig i första hand till grannländerna, som måste stödjas på olika sätt så att de kan erbjuda skydd och mänskliga förhållanden, sa för sin del Ohisalo under en pressträff per telefon.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) mötte pressen den 31 augusti 2021 innan EU:s inrikesministrars extrainsatta möte om läget i Afghanistan.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo mötte medierna i Bryssel inför inrikesministrarnas möte på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Ohisalo är det viktigt att EU-länderna aktivt hjälper de mest utsatta människorna genom att ta emot också kvotflyktingar från Afghanistan. 

Ohisalo har fört fram att Finland skulle kunna höja sin årliga flyktingkvot. Den här frågan kommer att diskuteras under förhandlingarna om budgetförslaget för nästa år.

Källa: STT

Artikeln uppdateras.