Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlejonen fick slita hårt för bronset – Schweiz hängde segt kvar i medaljstriden

Uppdaterad 01.09.2021 07:03.
Damlejonen firar mål
Bildtext Finland tog sitt 13:e VM-brons.

Damlejonen gjorde kanske inte sin bästa match när det spelade om bronset i VM, men det räckte till medalj – den här gången. Och chefstränaren Pasi Mustonen vet vad som måste åtgärdas på de fem månader som återstår innan det är dags att försvara OS-bronset i Peking: "Vi måste lösa gåtan med tuffa andra perioden, framförallt mot USA och Kanada."

Damlejonen inledde starkt mot Schweiz. Första skottet på mål gick förbi, men redan det andra tände rödlampan. Tanja Niskanen fick en läcker passning av Julia Liikala och efter ett lika läckert handledsskott, ven pucken förbi Saskia Maurers vänstra öra och Finland tog ledningen i den andra minuten.

Efter chockstarten ryckte Schweiz upp sig och bjöd på ett par småfarliga anfall – men fokus var mestadels på försvarsspelet i bägge läger. Matchbilden var som väntat väldigt annorlunda än i gruppspelet, då Finland bjöd på ett rejält målfyrverkeri och ledde efter första perioden med 4–0. I bronsmatchen var skottstatistiken också klart jämnare: 12–9 till Finland efter första perioden, jämfört med 16–4 i gruppspelet.

Målskytten Tanja Niskanen var naturligtvis glad över fullträffen, men såg också att Finland hade saker att förbättra inför den andra perioden.

– Vi måste fortsätta vara rörliga och kanske förenkla spelet lite. Mer skott på mål och längre anfall, konstaterade Niskanen i Discoverys sändning.

– Det vi kunde ha gjort i den första perioden var att göra det lite enklare, spela lite rakare. Det lönar sig i mindre rinkar att lägga puckar på mål och sätta press på målvakten, sa Pasi Mustonen till Yle Sporten efter matchen.

Tanja Niskanen och Julia Liikala framför Schweiziska målet
Bildtext Tanja Niskanen stod för öppningsmålet

Tredjelinan levererade igen – men Stalder öppnade målkontot och höll hoppet vid liv

Boom – tredje kedjan var framme igen i början av den andra perioden. Den här gången var Ella Viitasuo målskytt. Julia Liikala och Tanja Niskanen noterades för målgivande passningar. Några minuter senare var Finland framme igen – men Schweiz kontrade. Alplandets fixstjärna, Brynäsforwarden Lara Stalder lyckades överlista Anni Keisala och Finland fick en viktig påminnelse om att matchen minsann inte är avgjord än.

– Keisala gjorde en riktigt bra match och försvarsspelet fungerade bra som helhet. Målsättningen var att inte låta dom skjuta ett enda mål – dom lyckades med ett. Man kan säga att vi misslyckades, konstaterade Mustonen skämtsamt efter matchen. Tydligt både nöjd och stolt över sitt unga lag.

Med drygt åtta minuter kvar av andra perioden överraskade en studsande puck Minnamari Tuominen vid anfallsblå och Lena Marie Lutz lyckades slita sig fri – också det en bra påminnelse om att Schweiz inte är att leka med. Denna gång lyckades ändå Tuominen och Laitinen styra Lutz förbi målet.

Damlejonen fick ännu två chanser att utöka försprånget då Schweiz drog på sig två utvisningar alldeles i slutet av andra perioden. Den första gången lyckades Finland inte leverera, men den andra gången styrde Petra Nieminen pucken med säker hand i mål.

En smått darrig period av Damlejonen – den andra perioden har varit svår hela turneringen igenom.

Anni Keisala framför målburen
Bildtext Anni Keisala storspelade igen.

Uppgiften i tredje perioden: säkra medaljen

Om den andra perioden igen kändes trasslig och Damlejonen stundvis var i blåsten med Schweiz kontringar, så var den tredje perioden mestadels Damlejonens.

Schweiz lyckades skapa ett par målchanser, men Anni Keisala gjorde igen en alldeles strålande insats framför målet. Efter Schweiz öppningsmål i den andra perioden spikade hon bestämt igen kassen. Och det lugn som hon utstrålat under hela turneringens gång är också anmärkningsvärt.

Det som också är anmärkningsvärt är att Damlejonens boxplay var helt i egen klass. Inget lag i hela VM-turneringen lyckades göra mål då Finland spelade i numerärt underläge.

Mustonen: "Stommen i OS-truppen har ni sett här"

Damlejonens målsättning var att ta medalj och den målsättningen uppnåddes. Nu väntar fem intensiva månader av hockeyvardag med seriematcher och landslagssamlingar innan det är dags att nästa gång försvara en medalj i OS i Peking.

Stommen i OS-truppen kommer att bestå av bronslagets spelare. Men Mustonen utesluter inte att det sker förändringar.

– Nu blir det någon ny, tror jag. Men det beror på dom som inte var här: hur bra kommer dom att vara under säsongen. Stommen har ni sett här, men jag vore inte överraskad om det kommer någon ny spelare till.

VM-truppen var i år större än normalt, då man fick ta med två extra spelare till turneringen. Mustonen tror att det knappast blir aktuellt i OS.

Mustonen trivs också med att på allvar behöva fundera på målvaktsfrågan. Med tre potentiella förstamålvakter i Anni Keisala, Meeri Räisänen och Noora Räty ställs chefstränaren inför ett trevligt problem.

– Tre målvakter som tillhör världstoppen i damishockey, det är ett trevligt problem. Jag har ingenting emot det avslutar Mustonen med ett skratt.

Resultat, medaljmatcher

Bronsmatch

Finland–Schweiz 3–1 (1–0), (2–1), (0–0)

01:39 1–0 Tanja Niskanen (Julia Liikala)

20:54 2–0 Ella Viitasuo (Julia Liikala, Tanja Niskanen)

23:35 2–1 Lara Stalder (Phoebe Staenz)

38:13 3–1 Petra Nieminen (Michelle Karvinen, Susanna Tapani)

Anni Keisala 18 räddningar

Saskia Maurer 29 räddningar

Final

Kanada–USA 3–2 efter förlängning

Artikeln uppdaterad med kommentarer efter matchen.