Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden om evakueringsinsatsen i Afghanistan: "Extraordinär framgång"

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 04:53.
Man i mörk kostym bakom en mikrofon. President Joe Biden talar i Vita huset den 31 augusti 2021.
Bildtext President Biden talade i Vita huset på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Joe Biden talade sent på tisdag kväll finsk tid till det amerikanska folket angående reträtten från Afghanistan. Han försvarade kraftfullt sitt beslut att ta hem de amerikanska trupperna.

– Det var dags att avsluta det här kriget, sade Biden mer än gång under sitt tal.

Han hyllade också evakueringsinsatsen och berömde de amerikanska soldater och andra som var involverade i insatsen. Biden beskrev evakueringen som en “extraordinär framgång” och sade att över 120 000 personer flugits hem från Afghanistan inom loppet av några veckor. 

– Ingen evakuering i slutet av ett krig sker utan komplikationer, sade Biden, ett uttalande av många i talet som verkade ämnat till dem som kritiserat den stundvis kaotiska och våldsamma evakueringsinsatsen.

Biden avfärdade också kritiken om att det skulle ha funnits bättre alternativ än att avsluta kriget inom den självpålagda tidtabellen. 

Han kritiserade också ex-presidenten Donald Trumps fredsavtal med talibanerna där Trump lovade att USA skulle lämna Afghanistan den första maj i år, en tidtabell som Biden sköt fram till slutet av augusti. Som en del av avtalet befriades tusentals talibanska fångar i utbyte mot ett löfte från talibanerna att inte angripa amerikanska trupper.

Enligt Biden band avtalet hans händer. 

– Det verkliga valet stod mellan att fullfölja avtalet och lämna eller att eskalera kriget.

– Jag ville inte förlänga det här eviga kriget, sade Biden. 

Enligt Biden var alternativet att upprätthålla en liten styrka i Afghanistan också ett sämre alternativ.

– Det finns inte något som ett lågintensivt eller lågriskkrig. 

– Jag tror helt enkelt inte att USA:s trygghet stärks genom att fortsätta använda miljarder dollar och fortsätta ha tusentals soldater i Afghanistan, slog Biden fast.

Biden lovade fortsätta insatser för att ta hem amerikaner som finns kvar i Afghanistan - och hjälpa afghaner som vill lämna landet

Enligt Biden har 90 procent av alla amerikaner som velat lämna Afghanistan nu tagits hem. Diplomatiska insatser ska läggas in för att få ut de amerikaner som fortfarande finns kvar i landet, vilka Biden uppskattade att vara mellan 100 och 200 till antalet.

– Det finns ingen deadline för det ändamålet, sade Biden.

USA kommer också att göra sitt bästa för att få ut de afghaner som samarbetat med USA och som vill lämna landet, sade Biden. Den insatsen kommer nu att styras av USA:s utrikesministerium och utrikesminister Anthony Blinken, i samarbete med allierade, sade Biden.