Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Biden talade enkom för hemmapubliken när han försvarade sitt beslut att avsluta det 20 år långa kriget i Afghanistan

Uppdaterad 01.09.2021 23:09.
Kommentatorn Ville Hupa mot bakgrund av Joe Biden som håller tal.

Tonen var kraftfull och stundvis nästan trotsig när Joe Biden sent på tisdag kväll finsk tid inför tv-kamerorna försvarade beslutet att ta hem de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Nyhetsbyråer har de senaste veckorna kablat ut bilder på trängsel, kaos och nöd runt Kabuls flygplats, men Biden beskrev evakueringsinsatsen som unik och framgångsrik.

Över 120 000 evakuerade var “mer än dubbelt fler än vad de flesta experter trodde var möjligt” hävdade Biden, med en fras som förde tankarna till hans företrädare på presidentposten. 

Biden gjorde sitt bästa för att övertyga om att alla andra alternativ än att nu sätta punkt för USA:s mest långvariga krig hade varit sämre.

En förlängd militär närvaro hade riskerat ytterligare amerikanska liv utan löften om framsteg. 

En utökning av trupperna hade brutit fredsavtalet med talibanerna som slutits av företrädaren Trump - ett avtal som Biden ansåg sig ha varit bunden av men som han i samma tal också kritiserade - och troligen provocerat fram en ny eskalering av kriget och mer död och lidande, löd budskapet.

Om Biden gjorde rätt eller inte är en fråga som utrikespolitiska förståsigpåare i USA lär diskutera ännu länge. 

Men det är argument som mycket väl kan gå hem hos krigströtta amerikaner.

En färsk mätning gjord av Pew Research visar att 54 procent av amerikanerna stöder beslutet att ta hem trupperna från Afghanistan, medan 42 procent anser att beslutet var fel.

Nästan sju av tio amerikaner anser att USA inte uppnått sina målsättningar i Afghanistan. 

Att Bidens tal i går uttryckligen hade målet att blidka hemmapubliken råder det ingen tvekan om.

Biden hyllade uppoffringarna hos sina trupper och visade medkänsla med de över 2 400 amerikanska soldater som stupat under två decennier av krigföring.

De är garanterat förtjänta av vördnad och respekt.

– Efter 20 år av krig i Afghanistan vägrar jag skicka iväg en ny generation amerikanska söner och döttrar till ett krig som vi borde ha avslutet för länge sedan, sade Biden.

Till de drygt 47 000 afghanska civila som dödats under det tjugoåriga kriget hade Biden - som ibland fått beröm för sin förmåga att visa empati - inte många ord att komma med.

Artikeln har uppdaterats den 1.9.2021 kl 17.06 med en korrigering av antalet afghanska civila som uppskattas ha dött i kriget i Afghanistan. Antalet uppgår till drygt 47 000 enligt Brown University och inte 66 000 som det stod tidigare. Siffran på 66 000 är antalet afghanska poliser och militärer som uppskattas ha stupat i kriget enligt samma källa. Red.anm.