Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter orkanen Ida: Hundratusentals Louisianabor kan vara utan el i veckor då värmebölja följer orkanen

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 15:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Video: Se förstörelsen som orkanen Ida orsakade i Louisiana i USA - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hettan efter orkanen befaras orsaka fler offer än själva stormen. Myndigheterna har nu inrättat nedkylningscenter och delar ut mat och rent vatten till invånarna i det drabbade området, men varnar för att det kan ta veckor för elförsörjningen att återställas.

I orkandrabbade delstaten Louisiana är hundratusentals invånare utan rent vatten och el samtidigt som en värmebölja drar in över delstaten i stormens kölvatten.

Det råder också brist på bränsle, medan många bensinstationer som har bränsle i sina tankar saknar el för att driva pumparna.

En lång kö med bilar ringlar sig vid en bensinstation i Louisiana.
Bildtext Kilometerlånga köer har uppstått vid de få bensinstationer som fortfarande har bränsle att sälja och el att driva pumparna med.
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Nyhetsbyrån AP rapporterar att folk har tvingats kasta bort tonvis med rutten mat och använder vatten från simbassänger för att spola toaletter.

Det finns ännu ingen klar bild om när läget förbättras för invånarna, då röjningsarbetet bara har påbörjats.

– Vi har mycket jobb framför oss och ingen här har några illusioner om att det kommer att bli en kort process, sade delstatens guvernör John Bel Edwards.

Utegångsförbud, nedkylning, mat och vatten

I New Orleans har bormästaren LaToya Cantrell utlyst utegångsförbud för att förhindra plundring i evakuerade områden.

Staden har också inrättat sju nedkylningscenter där invånare som nu är utan el för att driva luftkonditionering kan svalka sig.

70 bussar har också gjorts om till ambulerande nedkylningcenter, medan flera utdelningspunkter för rent vatten, mat och is har grundats runt om i staden.

Ett hus och en bil ligger översvämmade i Barratan utanför New Orleans.
Bildtext Stormen har orsakat stora skador men lång färre dödsfall än befarat.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Över en miljon hushåll i Louisiana och granndelstaten Missisippi är utan el och det kan ändå dröja länge innan el- och vattenförsörjningen fås igång igen, varnade Cantrell.

– Just nu står vi inför problemet om vi ska börja förse hushåll eller kritisk infrastruktur som sjukhus, äldreboenden och larmcentraler med el.

– Vi vet att det är hett, vi vet att vi är utan el och det här är nu vår högsta prioritet, sade Cantrell.

Stormen slog ut infrastruktur, hettan kan kräva liv

Över 25 000 anställda jobbar nu med att återuppbygga ellinjer och få vattenreningsverken igång, men arbetsmängden beskrivs som massiv.

Orkanen Ida slog inte bara ut ellinjer utan översvämmade också reningsverken.

Över 750 000 människor har nu antingen inget vatten eller borde koka sitt vatten för att göra det drickbart.

Att koka vatten är ändå svårt för många då de saknar el.

Människor köar för att köpa gas till grillar och utekök då elen låg nere i nästan hela delstaten Louisiana efter stormen Ida.
Bildtext Människor köar för att köpa gas till grillar och utekök. Då elen ligger nere och många tvingas koka sitt dricksvatten är efterfrågan på gas skyhög.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Antalet döda efter stormen ligger nu på fyra, men då hettan tilltar och det är oklart när vatten- och eltillgången är återställda befaras värmeböljan kunna kräva många fler liv än själva stormen.

Framförallt sjuka och äldre är sårbara och många som valde att stanna hemma under stormen kan nu tvingas evakuera.

Renell Debose som tillbringade en vecka i evakueringscentret vid sportarenan Superdome i New Orleans efter den förödande orkanen Katrina 2005 sade att hon överväger att lämna sitt hem igen.

– Jag älskar den här staden. Jag är byggd för de här förhållandena. Men i det här vädret klarar man sig inte utan luftkonditionering. Jag kan klara några dagar, men sen är det slut, sade Debose till AP.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln