Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bygg en äppelstege och nå högst upp i trädet

Från 2021
Bygg en äppelstege och nå högst upp i trädet - Spela upp på Arenan

Byggstegar, takstegar, A-stegar, badstegar och äppelstegar - stegbranschen är fylld av stegar gjorda för att fungera extra bra i olika situationer. Den sistnämnda, äppelstegen, är ett måste för en entusiastisk äppelodlare.

Det som skiljer äppelstegen från de övriga stegarna är att den är bred nertill och smal upptill. Den avsmalnande formen gör att den står stabilt och är lätt att sticka upp i trädet för att du skall komma åt de allra godaste äpplena.


Längden på äppelstegen kan anpassas till dina äppelträd men ofta är stegarna ganska långa. En äppelstege bär men ju också omkring bland träden och sticker upp här och där så det är en fördel om den inte är så tung.

En ritning.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Gör en ritning i skala 1:1

Längden på vår stege är 2 m och 90 cm. Den har 10 steg och mellanrummet mellan stegen är 30 cm - ett bra stegmellanrum för stegar överlag. De översta stegen sitter lite närmare varandra, dem håller man endast i med händerna. Det näst sista mellanrummet är 25 cm och det sista är 20 cm.

Benen kan man göra ca 4-5 cm tjocka och 3-4 cm breda. Stegen kan vara lite tunnare t.ex. 2-3 cm x 4 cm. Om stegklättraren är stor är det bra att använda lite grövre material men då blir ju också äppelstegen tyngre att bära med sig.

Det knepiga när man bygger en äppelstege är att benen lutar och att alla steg är olika långa. Det absolut lättaste sättet att få allt att stämma är att rulla ut täckpapper och rita in allting i en 1:1 skala, alltså i full storlek.


Mått på stegen för den som inte vill rita: 78, 71, 64, 58, 52, 46, 40, 33, 28, 25 cm.

En man i en verkstad.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Rita av och såga till

Rada ut benen och stegen på pappret och rita av. Gör du så behöver du inte veta vad det är för vinkel på lutningen utan du bara ritar och sågar till och det kommer att bli perfekt. Det är bra att fälla in stegen ca 1 cm i benen för stabilitetens och säkerhetens skull.

En stege.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Lägg två skruvar per steg och använd gärna en skruv med kullrigt huvud. Skruvens huvud är platt undertill och blir lite som en bricka då den ligger mot träet.


Måla stegen t.ex. röd, en färg som matchar de godaste sötaste äpplena som alltid finns i toppen på äppelträdet 