Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Optimism bland företagen – många tror på ökad omsättning

Från 2021
Stämjärn i snickaren Harry Blomqvists verkstad
Bildtext Nästan hälften av företagen har fått coronastöd.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Små och medelstora företag ser ljust på framtiden, visar en ny barometer gjord av Finlands företagare, Arbets- och näringsministeriet och Finnvera.

Nu är förväntningarna höga både vad gäller samhällsekonomin och det egna företagets framtidsutsikter. Omsättningen tros öka till samma nivå som före pandemin.

Lönsamheten förväntas också bli bättre, men här är osäkerheten lite större.

Trots den positiva stämningen har investeringarna inte kommit igång på allvar ännu. De företag som svarat på enkäten tror snarare att de kommer att dra ner på investeringstakten den närmaste tiden.

70 procent av företagen räknar med att kunna bibehålla sin nuvarande personalmängd. Det är fler än man uppskattade i en motsvarande enkät i våras.

Produktionskostnaderna tros stiga kraftigt - bland annat på grund av stigande råvarupriser.

Enkäten besvarades av 4 600 små och medelstora företag.

Lintilä: Ta vara på chansen

Näringsminister Mika Lintilä (C) uppmanar företagen att ta vara på den uppgång som råder i ekonomin just nu.

– Också konsumenterna är hoppfulla, och ekonomin är på väg uppåt hos våra viktigaste handelspartners. Ta vara på chanserna nu då pandemin lättar, säger Lintilä.

På Finlands företagare anser ekonomen Petri Malinen att coronastöden har fungerat bra. 45 procent av företagen i Finland har fått coronastöd.

– Med stöden har vi kunnat undvika onödiga konkurser. Stöden har hållit livskraftiga företag på fötter och man har inte behövt säga upp personal, säger Malinen.

Läs hela barometern här (på finska).

Diskussion om artikeln