Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antoine Griezmanns flytt från Barcelona till Atletico Madrid största nyheten när europeiska transferfönstret stängdes

Från 2021
Antoine Griezmann gjorde bortamålet som förde Atletico till final.
Bildtext Antoine Griezmann har spelat sina bästa säsonger i Atletico Madrid.
Bild: EPA/Daniel Karmann

Det var bäddat för stora rubriker, men till slut blev det ändå en förhållandevis lugn afton när det europeiska transferfönstret i fotboll stängdes natten till onsdagen. Antoine Griezmanns låneflytt från Barcelona tillbaka till Atletico Madrid var den sista kvällens största nyhet.

Strax innan transferfönstret stängdes natten till onsdagen blev det klart att Antoine Griezmann återvänder till Atletico på ett ettårigt lånekontrakt. Kontraktet möjliggör en förlängning med ett år – bägge involverade klubbar kan välja att fortsätta med den 30-årige franske anfallsspelaren.

Det var i Atletico Madrid som Griezmann slog igenom på allvar, även om han redan under åren i Real Sociedad 2009–2014 visat prov på sin talang.

Åren 2014–2019 spelade fransmannen för Madridklubben och vann där Europa League och Uefa Super Cup, samt valdes till La Ligas bästa spelare. Under Atletico-åren var han också med i Frankrikes landslag som vann VM-guld 2018.

Sedan bar det av till Katalonien och två säsonger i stjärnspäckade FC Barcelona. Transfern till Barcelona var värd 120 miljoner euro vilket var en rekordsumma för Madridklubben och den femte högsta transfersumman någonsin.

I Barcelona avtog hans måltakt markant: i Atletico pangade han in 94 mål på 180 matcher, i Barcelona 22 mål på 74 matcher.

Trots att de två senaste säsongerna lämnar mycket att önska välkomnas Griezmann tillbaka till Wanda Metropolitano med öppna armar, klubbens femte bästa målskytt genom alla tider som han är.

Pohjanpalo och Mbappé hålls kvar

Utöver Griezmanns låneflytt lyste de allra största affärerna med sin frånvaro under transferfönstrets sista dag.

Omdebatterade Kylian Mbappé hålls kvar i Paris Saint-Germain, trots att Real Madrid gärna hade lagt vantarna på honom.

Däremot värvade Madridklubben en annan fransk lovande spelare i form av den 18-årige Eduardo Camavinga som ansluter till Santiago Bernabéu från Ligue 1-klubben Rennes. Kontraktet är sexårigt och transfern enligt medieuppgifter värderad till 40 miljoner euro.

I samma veva som Griezmann anslöt sig till Atletico Madrid flyttade den spanske mittfältaren Saul Niguez bort, närmare bestämt till Chelsea. Kontraktet med den 26-årige Saul är ett lånekontrakt som enligt Sky Sports kostar Chelsea cirka fyra miljoner euro, och ytterligare innehåller en köpeklausul värd 35 miljoner euro.

Londonklubben är regerande mästare i Champions League, Madridklubben regerande spansk mästare.

Till Premier League bär det också av för den 22-årige brasilianske wing backen Emerson Royal. De två senaste säsongerna hade den Barcelona-ägde Royal varit utlånad i Real Betis, men nu lystrar hans nya arbetsgivare till namnet Tottenham. Enligt BBC är transfersumman ungefär 30 miljoner euro.

En annan spelare som varit omgiven av diverse rykten är Finlands landslagsanfallare Joel Pohjanpalo. Men ingenting skedde på den fronten och Pohjanpalo fortsätter i Leverkusen säsongen ut.