Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 1.9

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 19:13.
Maassa on kasvomaski, sen vierellä keltainen koivunlehti.
Bild: Mia Sivula / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Två nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite rapporterade två nya fall av coronasmitta på onsdagen. De senaste två veckorna har man haft 45 nya fall i området, och incidensen är 56,8.

Mellersta Österbottens coronagrupp konstaterade på sitt möte på onsdagen att man fortsätter i epidemins accelerationsfas. De regionala rekommendationerna hålls oförändrade.

Förra veckan försattes 93 personer i karantän inom Soites område. I 80 procent av de nya smittfallen kunde smittkällan spåras. Smittan sprids just nu främst bland personer under 30 år.

Tjugo nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade 20 nya fall av coronasmitta på onsdagen. Sedan epidemins början är antalet konstaterade fall i distriktet nu 3 028.

Incidenstalet stiger en aning från gårdagen och är nu 142. Under tisdagen togs 609 coronatester i distriktet.

Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen säger att hälften av dagens fall finns i Vasa och fem i Jakobstad.

- Det handlar till stor del om barn och ungdomar, säger Nieminen.

Till Vasabladet säger infektionsöverläkare Juha Salonen att två personer får sjukhusvård pga coronan och att en av dem behöver intensivvård. Personen som behöver intensivvård är i medelåldern.

Peter Nieminen säger att behovet av sjukhusvård pga coronan är mindre nu jämfört med förra året.

- Vaccinet har en stor betydelse. Vi har nog haft patienter på sjukhuset och på intensiven, men väldigt få jämfört med ifjol. Man kan nästan räkna dem på en hand. Men nu när incidensen stiger blir ju risken större att vi får in patienter på sjukhuset, det har man sett också på annat håll, säger Nieminen.

Men även om incidensen stiger så får allt fler sin andra vaccindos.

- Det ser man ju nationellt att de som hamnar på sjukhus är ovaccinerade eller har bara fått en dos. Rätt få som fått två doser har behövt sjukhusvård.

Elva nya coronafall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade elva nya coronafall på onsdagen. Sammanlagt har man konstaterat 1 380 fall i distriktet.

Incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är nu 97,4. Ett fåtal personer vårdas på sjukhus för covid-19 i Södra Österbotten.