Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elsparkcyklarnas hastighet begränsas permanent – Helsingfors stad och kommunikationsministeriet vill förbjuda nattliga åkturer under helgerna

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 15:12.
Man på elsparkcykel.
Bildtext Elsparkcyklarnas maximihastighet kommer att sänkas från 25 till 20 kilometer i timmen. I Helsingfors sänks hastigheten till 15 kilometer i timmen på nätterna.
Bild: Matti Myller / Yle

Företagen som erbjuder elsparkcyklar är redo att sänka elsparkcyklarnas hastighet, men de är mindre ivriga på att fordonen förbjuds helt under helgnätterna.

Elsparkcyklarnas hastighet begränsas permanent under dygnets alla timmar. Förändringen träder genast i kraft.

Det bestämdes i tisdags (31.8) då kommunikationsministeriet, företagen som erbjuder elsparkcyklar, och representanter för Helsingfors stad möttes för att diskutera fordonens säkerhet.

Företagen är nu redo att sänka elsparkcyklarnas hastighet från 25 kilometer i timmen till 20 kilometer i timmen. Dessutom sänks fordonens hastighet till 15 kilometer i timmen varje natt mellan klockan 00 och 05 i hela Helsingfors.

Tidigare har den nattliga hastighetsbegränsningen enbart gällt i Helsingfors centrum. 

Helsingfors stad och ministeriet föreslår nattligt körförbud

Men ministeriet och Helsingfors stad vill skärpa reglerna ytterligare. De vill nu helt förbjuda åkturer med hyrbara elsparkcyklar under helgnätterna.

– Med helgnätterna avser vi nätterna mellan fredag och lördag samt mellan lördag och söndag, specificerar kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) för Yle Huvudstadsregionen.

Viljan att förbjuda nattliga åkturer på helgerna beror på den stora mängden olyckor som sker till följd av att folk då kör elsparkcyklar berusade, förklarar Harakka.

– Som samhälle kan vi inte godkänna att privata aktörer för över utgifter på hälsovården att ta hand om, säger Harakka. 

Kommunikationsminister Timo Harakka
Bildtext Kommunikationsminister Timo Harakka.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt statistik från Tölö sjukhus sker 38 procent av olyckorna under helgerna. Från slutet av mars till slutet av augusti har sjukhuset behandlat sammanlagt 133 personer för olyckor med elsparkcykel. 

Företagen som erbjuder elsparkcyklar kommer att svara på förslaget under veckan.

I tisdags föreslog företagen att elsparkcyklar inte ska finnas tillgängliga i närheten av barer.

Men minister Harakka förhåller sig skeptisk till förslaget.

– Det är ett stort jobb att gömma elsparkcyklar från barbesökare. Det finns barer på ganska många platser i Helsingfors. Det är tydligare att gå samma väg som Oslo, alltså att det inte finns något utbud under helgnätterna.

Elsparkcykelföretag skeptisk till nattligt förbud

Elsparkcykelföretaget VOI:s operativa chef Reetta Alastalo är inte ivrig på ett nattligt körförbud.

– Jag är lite skeptisk till det här. Inte stänger man någon annan trafikform på nätterna. Vi har många användare som kör elsparkcyklar till jobbet på natten. Vi har fått mycket feedback om att elsparkcyklarna upplevs vara en bra trafikform under natten eftersom man undkommer eventuella trakasserier då. 

– Jag hoppas att vi hittar de rätta lösningarna och att problemet med fyllekörning åtgärdas med hjälp av promillebegränsningar.

Harakka tycker inte att en promillebegränsning är den bästa åtgärden eftesom det är frågan om ett lokalt problem i större städer.

– Lagstiftning är ett mycket långsamt och klumpigt verktyg. Men vi har en bredare uppdatering av trafiksäkerhetsstrategin på kommande. I den kommer promillebegränsningar säkert också att diskuteras.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel Sähköpotkulautojen nopeuksia lasketaan pysyvästi – firmat valmiita poistamaan laudat baarien läheltä, yöllinen ajokielto ei innosta skriven av Henna Korkala, Rosa Kettumäki och Eetu Pietarinen.

1.0.2021 klockan 15.11: Artikeln uppdaterades med en kommentar av Harakka om vilka nätter ministeriet menar med helgnätterna.

Diskussion om artikeln