Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Terranor tar över ansvaret för de västnyländska vägarna

Från 2021
Trafik på riksväg 25 vid Mjöbolsta.
Bildtext Vägbolaget ansvarar för skötseln av cirka 900 kilometer väg i Västnyland.
Bild: Yle/Tove Virta

Från och med den 1 oktober är det företaget Terranor Oy som ansvarar för vägunderhållet i Västnyland. Terranor tar över efter Destia.

Trafikledsverket och närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland konkurrensutsatte underhållet av landsvägarna för åren 2021–2026. I hela landet konkurrenssattes 15 entreprenader.

Förutom Terranor var tre andra bolag intresserade av att ta över vägunderhållet i Västnyland och lämnade in anbud.

Terranor ansvarar för Raseborgsområdet, det vill säga vägarna i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo. På området finns runt 900 kilometer väg som bolaget ansvarar för.

Förutom det så kallade Raseborgsområdet ansvarar Terranor för vägar på tre andra områden i landet: Kemi, Rovaniemi och Kajana.

Terranor var tidigare byggkoncernen NCC:s vägserviceverksamhet Road Services. NCC sålde i fjol Road Services i Sverige och Finland till det tyska investmentbolaget Mutares. Sedan slutet av 2020 har företaget i Finland gått under namnet Terranor Oy.

Terranor specialiserar sig bland annat på drift och underhåll av vägar. Företaget har 20 anställda i Finland och en omsättning på drygt 15 miljoner euro.

Företagets huvudkontor finns i Vanda.