Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Finland öppnar hemma-EM i volleyboll med ödesmatch – seger det enda som räknas mot Nordmakedonien

Lauri Kerminen ja Urpo Sivula tuulettavat.
Bildtext Lauri Kerminen till vänster och Urpo Sivula till höger hör till Finlands viktigaste spelare.

Finlands volleybollherrar inleder EM-turneringen med en måstematch. Landslaget gör sitt åttonde slutspel i rad och man har i de tidigare sju turneringarna alltid avancerat från gruppspelet. För att hålla den sviten vid liv är en seger över Nordmakedonien i kväll inte bara välkommen. Det är i praktiken ett krav.

Finland – Nordmakedonien

Hakametsä, Tammerfors, kl. 19.00 på TV2 och Yle Arenan

Kommentator: Chriso Vuojärvi

För 14 år sen stod volleybollherrarna för en av Finlands finaste bollsportsinsatser genom tiderna då man slutade fyra i EM-turneringen i Moskva.

Förväntningarna inför hemma-EM i Tammerfors är inte lika högt uppskruvade. Finland har inte lyckats fostra en spelargeneration som håller samma nivå som EM-truppen 2007. Dessutom har genrepen inte gett överhövan positiva besked. Man har exempelvis åkt på pumpen två gånger om mot Lettland.

 

Två segrar krävs för avancemang

De fyra EM-grupperna består av sex lag var och de fyra bästa avancerar till åttondelsfinal. Finlands minimimålsättning är att nå slutspelsfasen.

För att det ska gå vägen bör man vinna åtminstone två matcher. Gruppfavoriten Ryssland lär Finland inte rå på och man är också underdog mot Nederländerna och Turkiet.

Matchprogrammet är fascinerande. Finland öppnar gruppspelet med matcher mot de lag man borde ha kapacitet att besegra. I kväll möter man Nordmakedonien och på lördag ställs man mot Spanien. Pressen på hemmalaget är alltså som störst genast i början av turneringen.

 

Repris från EM 2019

Finland har mött Nordmakedonien en enda gång. I senaste EM-turnering i Slovenien vann Finland med 3–1 i set.

Precis som då borde Finland vara det talangfullare och tekniskt skickligare laget också nu, men nordmakedoniernas kampvilja ska inte underskattas.

– Vi har bra koll på Nordmakedonien tack vare matchen mot dem för två år sen. De är verkliga kämpar som krigar om varje poäng, säger Finlands huvudtränare Joel Banks.

 

Vilken spiker får ansvar?

Finland har under tidigare storturneringar haft vissa bekymmer att hitta en permanent lösning på spikerpositionen. Den osäkerheten var en av orsakerna till att Joel Banks utsåg tre spikers till EM-truppen. Urpo Sivula axlar inledningsvis det största ansvaret men ungtupparna Aaro Nikula och Joonas Jokela har potential att utmana den rutinerade Sivula.

Passaren Eemi Tervaportti är kapellmästaren i Finlands offensiv. Erfarna Mikko Esko gör sin 300:e landskamp i kväll och är redo att hoppa in vid behov.

Centerpositionen ser tunn ut. Finland har bara tre centrar i truppen och en skada på Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen eller Miki Jauhianen kan vara ödesdiger.

I defensiven är liberon Lauri Kerminen nyckelspelare. Kerminen och Tervaportti är de spelare som håller yttersta världsklass i det finländska laget.

 

Referentens tips: Finland vinner 

Finland skakar av sig premiärnervositeten och tar en välkommen seger med setsiffrorna 3–1.