Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna: Vi vill inte ensamma sköta klimatpolitiken

Från 2021
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, puheenjohtaja Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa 1. syyskuuta 2021.
Bildtext Emma Kari, Maria Ohisalo och Pekka Haavisto på den gröna riksdagsgruppens sommarmöte i Evois
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

De Gröna går med pukor och trumpeter till budgetförhandlingarna, nu ska regeringen äntligen besluta om klimatåtgärder, och de andra regeringspartierna måste vara med på våra noter, lyder kravet.

De Gröna går till budgetförhandlingarna med målet att äntligen besluta om klimatåtgärder, menar partiet.

Men på riksdagsgruppens sommarmöte i Evois strövområde, nordöst om Tavastehus, vill man inte på förväg räkna upp vilka knäckfrågor partiet har.

Både partiordförande Maria Ohisalo och riksdagsgruppens ordförande Emma Kari upprepar dessutom flera gånger att det inte är får ligga enbart på de Gröna att föra klimatpolitik. Ohisalo skyfflar ansvaret över på de andra partierna också.

- Vi Gröna vill inte göra något mer än det som står i regeringsprogrammet, och alla regeringspartier ska göra detta tillsammans. Vi ska nu fatta de beslut som leder till kolneutralitet år 2035

Finns det en risk att ni ger initiativet i budgetförhandlingarna till de andra partierna när du säger att det inte är de Gröna som ska vara drivande kraft i klimatpolitiken?

- Vi har visat våra listor på vilka åtgärder man kan göra. Vi är redo att diskutera med de andra partierna, och vi har alla samma mål.

Anna-Maja Henriksson förnärmade gröna politiker

Trots att de Gröna gärna skulle styra de andra partierna, har speciellt Centern och SFP velat lägga åtminstone lika stor om inte större tyngd på ekonomiska frågor, sysselsättnings- och skattepolitik.

SFP:s Anna-Maja Henriksson sade på riksdagsgruppens sommarmöte att budgetförhandlingarna "handlar i första hand om att få balans i Finlands ekonomi, inte klimatpolitik", något som tydligen irriterat den gröna riksdagsgruppen.

Emma Kari ironiserar över Henrikssons uttalande.

- Ibland känns det som vissa använder 360 dagar i året på att hitta på ursäkter för att inte göra klimatåtgärder.

Utsläppshandel för bränsle blir "kanske" verklighet i budgetförhandlingarna

De Gröna vill alltså inte räkna upp konkreta åtgärdskrav inför media på sommarmötet i Evois, taktiken är att binda resten av partierna i en gemensam kamp. Besluten ska nu täcka en minskning på över 11 megaton av klimatutsläpp som behövs för att nå klimatneutralitet år 2035.

Man räknar ändå upp tre huvudområden - jordbruk, trafik och uppvärmning.

I fråga om jordbruket är Ohisalo försiktig.

- Många jordbrukare har redan gjort jättemycket för att minska utsläppen men sett till helheten har utsläppen inte minskat.

Enligt Ohisalo är det rättvist mot de jordbruksföretagare som redan gjort mycket om man till exempel kör ned torvproduktionen som ännu utgör en oproportionerlig andel av utsläppen.

När det gäller trafikutsläppen vill partiet införa en utsläppshandel som indirekt skulle leda till högre bränslepriser.

Är det en knäckfråga - att regeringen nu besluter om att införa utsläppshandel för bränsle?

- Vi behöver inga nya arbetsgrupper eller rapporter, vi har all information. Vi behöver det politiska beslutet. Om vi inte hittar andra utsläppsminskningar kommer vi kanske att behöva utsläppshandel.