Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo-Pekka Tähti tvåa på 100 meter – vann sin sjunde Paralympicsmedalj: "Folk tänker väl att det alltid blir seger när jag heter Tähti, men riktigt så lätt är det inte"

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 15:22.
Programmet är inte längre tillgängligt

Parafriidrottaren Leo-Pekka Tähti var snabbast i heaten på 100 meter i T54-klassen, men i onsdagens final fick han nöja sig med andra plats. Silver i Paralympics med andra ord för den 38-årige finländaren.

Leo-Pekka Tähti var favorit att vinna sitt femte raka guld i Paralympiska spelen på 100 meter i T54-klassen, men efter knappt 14 sekunder stod det klart att finländarens magnifika guldsvit tog slut. I stället fick Tähti nöja sig med silver i Paralympiska sommarspelen i Tokyo.

Tähti inledde starkast men halvvägs in på loppet kom Thailands blott 18-årige Athiwat Paeng-Nuea i kapp och förbi.

Mexikos Juan Pablo Cervantes Garcia vann brons. Paeng-Nueas segertid skrevs 13,76, medan Tähtis tid var 13,85. Garcia blev inte långt efter med 13,87. I finalen höll idrottarna god fart: aldrig tidigare har alla medaljörer kommit i mål på under 14 sekunder.

– Jag förlorade mot en bra idrottare. Slutet gick dåligt, men jag vann silver med en bra tid. Inte kan man vara alltför missnöjd även om jag kom hit för att vinna guld, sade Tähti efter loppet.

"Fortsätter så länge som jag är i form"

Att Tähtis mål var guld är inte så oväntat emedan han har vunnit alla guld på sträckan alltsedan Aten 2004. Nu fick han nöja sig med en snäppet mindre värd valör.

Tähti sade att han är stolt över sin silvermedalj, men att saker och ting inte är så enkla som de ibland ser ut.

– Folk tänker väl att det alltid blir seger när jag heter Tähti, men riktigt så lätt är det inte.

– I morgon smakar medaljen säkert ännu bättre, sade Tähti.

Tähtis karriär fortsätter, men huruvida vi får se honom i Paris 2024 vill han inte ännu sia om. Utöver att:

– Vi får se. Man måste utveckla sig, annars kör de andra förbi. Men jag fortsätter så länge som jag är i form och kan kämpa om framgångar.

– Det hänger på ganska små saker.

Den andra finländaren i T54-klassen Esa-Pekka Mattila nådde inte final. Han blev i heaten på tiden 14,71.

Tähtis medalj var Finlands tredje i Paralympiska spelen. Toni Piispanen vann guld på 200 meter i T51-klassen och spjutkastaren Marjaana Heikkinen vann brons i F34-klassen i damernas spjut.

Diskussion om artikeln