Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ofarligt Finland står fortfarande på en seger under 2021 – Carljohan Eriksson räddade straff och höll nollan i sin debut i landslaget

Från 2021
Uppdaterad 01.09.2021 21:40.
Fredrik Jensen i landskamp mot Wales.
Bildtext Fredrik Jensen fick spela en dryg timme mot Wales.
Bild: Lehtikuva

Finland staplar inte segrar på hög i år. En tam landskamp mot Wales gav inget trendbrott. Flera nya spelare fick däremot chansen – och målvakten Carljohan Eriksson räddade Finland från förlust.

Ingen hade förväntat sig en gnistrande galakväll när Finland körde i gång landslagshösten hemma på Olympiastadion på onsdagen.

Efter EM-sommaren var det träningslandskamp, Wales och två reservbetonade uppställningar som öppnade septembersamlingen. Båda lagen har tunga VM-kvalmatcher som väntar och då blev det ingen stor fotbollsafton.

Matchen slutade 0–0 – och ett av få klara glädjeämnen var Carljohan Erikssons debut i A-landslaget. Eriksson stod långa stunder sysslolös, men efter några parader, en räddad straff och en nolla är det svårt att hitta något att klaga på.

I mitten av den första halvleken kom Nicholas Hämäläinen helt fel in i en situation och rev ner Brennan Johnson. Domaren dömde straff – men då gick Eriksson rätt och räddade Harry Wilsons försök.

Det var matchens klart bästa målchans.

– Överlag höll vi ihop försvarsspelet bra och det var första gången som de här spelarna spelade tillsammans. Arbetsmoralen var på plats och vi lyckades hålla nollan. Vi var givetvis ute efter en seger, men en nolla bakåt är positivt, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Många oprövade spelare

Eriksson var inte ensam om att vara oprövad i Finlands startelva. Santeri Hostikka gjorde också debut, Jasin Assehnoun spelade sin andra landskamp och Kaan Kairinen sin tredje. Nästa debutant kom in i paus när Urho Nissilä hoppade in.

Finland ställde upp i en 4–4–2-formation och Jukka Raitala, Joona Toivio och Glen Kamara var de enda spelarna som går in under kategorin ordinarie startspelare. Bristen på minuter tillsammans syntes också på planen.

Fredrik Jensen var Finlands mest aktiva spelare framåt före paus. Han rörde sig aktivt och hade en del boll i bra ytor, men de sista passningarna hittade inte rätt.

Fallet var ofta det samma för Wales. De kommer vingklippt till den här samlingen på grund av skador och coronasmitta, och tränaren Rob Page inledde bara med en EM-startspelare – målvakten Danny Ward.

Skotten på mål saknades

Finland startade den andra halvleken piggare och kom framåt med fart i några sekvenser. Under sista halvtimmen gjorde Kanerva fyra byten och det ökade inte känslan av ett ihoptrimmat lag.

Finland bokfördes inte för ett enda skott på mål i höstens första landskamp – en trend som är bekant från sommarens EM. Då blev det ett mål på tre matcher i gruppspelet.

– Matchen fyllde sin funktion. Många fick speltid och tre spelare gjorde sin debut. Vi fick också pröva 4–4–2 i försvarsspelet och sen var det mer av ett 4–3–3 i anfallsspelet. Vi ville få ett manövertag på mitten, men där lyckades vi inte riktigt. Den vägen hade vi eventuellt kunnat skapa mer, säger Kanerva.

När VM-kvalet fortsätter mot Kazakstan på lördag förväntar sig hemmapubliken i Helsingfors mål som värmande element. En seger är ett krav om Finland har tänkt konkurrera om minst en playoffplats i kvalgruppen.

En vinst skulle vara en ovanlighet för landslaget under 2021. Efter onsdagens kryss mot Wales är saldot en seger på nio matcher.

Efter Kazakstans skrällkryss hemma mot Ukraina under onsdagen har Finland ändå ett fint läge.

– Klart att det var ett bra resultat för vår del, men vi vet om att vi behöver göra en bra insats för att slå Kazakstan. Dagens match visade på nytt att de är bra, säger Kanerva.

Fotboll, landskamp

Finland–Wales 0–0

Finland (4–4–2): Carljohan Eriksson (mv) – Nicholas Hämäläinen, Joona Toivio, Robert Ivanov, Jukka Raitala (73' Nikolai Alho) – Santeri Hostikka (64' Pyry Soiri), Glen Kamara (v), Kaan Kairinen, Jasin Assehnoun (46' Urho Nissilä) – Fredrik Jensen (64' Robert Taylor), Marcus Forss (73' Joel Pohjanpalo).

Publik: 4357.

Diskussion om artikeln