Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL föreslår en tredje dos coronavaccin för utsatta grupper – besked om resten av befolkningen väntas under hösten

Från 2021
Sjukskötare förbereder vaccindoser.
Bildtext En sjukskötare förbereder vaccinsprutor i Kvarnbäcken i Helsingfors.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Flera länder har nu beslutat att börja erbjuda en tredje vaccindos och Finland kan snart bli ett av dem. I de länder som redan tagit sina beslut kommer den tredje dosen i första hand att erbjudas personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelade på onsdagen att det föreslår en tredje dos coronavaccin för utsatta grupper.

Det handlar i första hand om människor med nedsatt immunförsvar, men också vårdpersonal och invånare på äldreboenden.

THL ska inom den närmaste tiden slå fast vilka människor som tillhör gruppen med nedsatt immunförsvar.

Enligt THL:s förslag skulle en tredje dos vara aktuell för personer som är över 12 år. Den tredje dosen skulle ges tidigast två månader efter den andra dosen, men institutet ska göra en närmare bedömning gällande spannet utifrån den senaste forskningen.

THL och den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) ska under hösten avgöra om resten av befolkningen också behöver en tredje vaccindos.

Precis som med vaccineringsordningen för tidigare doser ger THL en rekommendation, som Social- och hälsovårdsministeriet och statsrådet sedan använder sig av för att fatta ett beslut.

Två doser kanske inte nog för alla

– Två vaccindoser räcker inte alltid för att ge de här människorna (utsatta grupper, red.anm.) ett tillräckligt starkt skydd mot allvarlig covid-19. En tredje dos kompletterar alltså skyddet av deras basvaccinserie till en tillräcklig nivå, säger överläkare vid THL, Hanna Nohynek.

En dos av vilket i Finland tillgängligt coronavaccin som helst erbjuder ett bra, men inte perfekt försvar mot covid-19. Två doser erbjuder ett kraftigt försvar, där bara kring 10 på miljonen landar på akuten.

Rapporter från världen, och speciellt Israel, tyder på att inte alla klarar sig med två doser.

I Israel har en stor del av befolkningen sedan i vintras redan varit dubbelvaccinerade, och efter ett halvår kan man nu se att personer som är äldre och har underliggande sjukdomar inte har ett väldigt effektivt försvar mot covid.

Det är dessa personer med svagt immunförsvar som behöver en tredje dos, enligt många experter. Och därför reagerar också omvärlden.

Sverige går in för en tredje dos

Sverige meddelade redan förra veckan att de som har nedsatt immunförsvar ska få en tredje dos.

- Nu är det dags att erbjuda personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar en dos till, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell.

- Många av dom svarar inte på två doser utan behöver tre doser för att få ett bra försvar.

Anders Tegnell intervjuas av journalister.
Bildtext Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade om Sveriges strategi i slutet av augusti.
Bild: Daniel Ivarsson

Också USA kommer att erbjuda en tredje dos från och med mitten av september. Flera delstater i Kanada kommer att gå in för en tredje dos, och det kommer också Serbien, Tjeckien och självfallet redan nämnda Israel att göra. Utöver Finland är ärendet på agendan också i bland annat Cypern och Spanien.

Syftet är alltså i första hand att skydda dem som har nedsatt immunförsvar, men flera av de här länderna kommer direkt eller med tiden att erbjuda en tredje dos åt hela befolkningen.

WHO: Skicka överblivna vacciner till fattiga länder

Vissa frågetecken finns kring den tredje dosen.

Världshälsoorganisationen förhöll sig ännu förra veckan ytterst skeptiskt till en tredje dos, då forskningen ännu inte har tydligt visat att nyttan är tillräcklig. I måndags ändrades tonen och WHO rekommenderar nu en tredje dos för de mest utsatta.

Ett annat frågetecken är om nyttan med en tredje dos väger tyngre än att låta pandemin härja vidare utanför västvärlden. Vaccinationerna i Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien går långsamt framåt, och WHO och många andra har upprepade gånger varnat för att pandemin inte kommer ebba ut om inte vaccinerna fördelas mer jämnt.

Just nu skördar pandemin många offer utanför Europas och Nordamerikas gränser, samtidigt som ovaccinerade är bördig jord för viruset att mutera hejdlöst.

Tedros Adhanom Gebreyesus
Bildtext Dr Tedros Gebreyesus har tidigare varit kritisk till en tredje vaccindos, då stora delar av världen inte ännu har fått ens en.
Bild: EPA/Valentin Flauraud

Bland annat WHO:s chef Dr Tedros Gebreyesus uppmanade tidigare länder att inte ge tredje doser utan att istället skicka överblivna vaccin till länder som behöver dem.

WHO:s Europadirektör Hans Kluge sade att tredje doser kan ges till personer med dåligt immunförsvar, tillade han ändå att man fortfarande bör skicka vaccin som inte kommer användas till länder som inte fått tag på tillräckliga mängder vaccin.

- En tredje dos är inte en lyxig boosterdos som ska tas ifrån dem som inte ännu fått en dos. Det är ett verktyg för att de som är mest utsatta ska vara säkra, sade Kluge.

EU: Vänta på EMA:s besked – tillståndet gäller bara för två doser

Spanien reste ett tredje frågetecken då hälsovårdsminister Carolina Darias förra veckan meddelade att en tredje dos kan erbjudas direkt då Europeiska läkemedelsverket EMA ger sitt godkännande. EU har varnat för att länder som går in för en tredje dos innan EMA har gett grönt ljus kan utsätta sig för juridiska konsekvenser.

Det försäljningstillstånd som vaccinen just nu har gäller för två doser. Om det händer någonting efter att en person fått en tredje dos, och det går att visa att den tredje dosen är orsaken, ligger ansvaret inte nödvändigtvis hos vaccintillverkaren, så länge EMA inte har gett tummen upp åt en tredje dos.

Det här måste också Finland ta ställning till. När EMA kommer med sitt besked är tills vidare oklart.

Bra skydd för välfungerande immunförsvar

Utöver personer med nedsatt immunförsvar kunde också sjukvårdspersonal vara en grupp som i ett tidigt skede kan erbjudas en tredje vaccindos. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) meddelade på måndagen att de vill att vårdare ska få en till vaccindos, och att de vill se snabba ryck i beslutsfattandet.

Myndigheterna har tidigare varit osäkra på nyttan med en tredje dos. THL:s överläkare Hanna Nohynek sade i mitten av augusti att det inte är en brådskande fråga. Personer med svagt immunförsvar menade Nohynek att är en särskild fråga, men normalfriska människor behöver inte oroa sig enligt henne.

– Utgående från det vi vet nu ger Pfizer Biontechs vaccin ett skydd på 84 procent, sex månader efter den andra vaccindosen. Motsvarande siffror för Modernas vaccin är 93 procent, vilket är väldigt bra. Med det här som bakgrund anser jag att det inte nu är bråttom att börja ge en tredje vaccindos, sade Nohynek då.

I slutändan kan en tredje, och en fjärde, och ytterligare doser vara nödvändiga för alla. Vi vet inte hur bra två doser skyddar om ett år, eller om fem, och precis som med många andra vaccin kan det därför i framtiden vara aktuellt med regelbundna vaccinationer.