Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt liv i Hostel Panget i Kärra

Från 2015
Birgitta Holmström
Bildtext Fredagen den 13 november bjuder Birgitta Holmström på gratis kaffe och bulle i Hostel Panget. Alla är välkomna, säger Birgitta som också gärna tar emot goda råd för hur man lyckas med inkvartering och matservering i Kärra.
Bild: Yle/Monica Forssell

Birgitta Holmström tar över hostel Panget i Kärra på Kimitoön.

Holmström är född och uppvuxen i Dragsfjärd och öppnade i slutet av 1980-talet Holmströms lanthandel i Hitis. De senaste tio åren har hon bott på Åland där hon på Föglö drivit Degerby mat och café.

- Jag ville tillbaka till Dragsfjärd, förklarar sextioåriga Birgitta Holmström. Rötterna drar, här finns barnen och släkten.

Egentligen hade Birgitta lovat sig själv att inte hitta på något nytt mera, men i augusti sa det ändå klick och hela hösten har hon åkt skytteltrafik mellan Åland och Kimitoön.

Panget
Bildtext Panget byggdes 1930 och har alltid fungerat som hostel.
Bild: Yle/Monica Forssell

Panget har krävt en del renovering och bland annat har köket satts i skick under hösten. Hälften av rummen är nu också redo för inkvartering.

- Täckena köpte jag på Villa Felix auktion nyligen, berättar Holmström. Västanfjärd pensionatet, Villa Felix, gick i konkurs för ett par år sedan, men Holmström låter sig inte avskräckas.

Panget ska bli ett enkelt och hemtrevligt pensionat där alla känner sig välkomna, säger Birgitta som hellre har rutiga borddukar i matsalen än vita.

Birgitta Holmström
Bildtext Hellre borddukar i glada färger.
Bild: Yle/Monica Forssell

Holmström kommer till att börja med att satsa på inkvartering, lunch och café. Senare kommer också puben i källaren att öppna.

- Men det kommer inte att bli en pub som är öppen hela natten utan den kommer att stänga 22, säger Holmström.

Panget är byggt 1930 och har alltid fungerat som hostel, det vill säga ett enklare sortens hotell.

Bullar i hostel Panget
Bildtext Birgittas bullar lär ska vara USAs ambassadör Bruce Orecks favoritbullar. Han fick smaka på dem en gång i Föglö och åt få fem på raken.
Bild: Yle/Monica Forssell

På fredagen den 13 november mellan kl 9 och 19 bjuder Birgitta Holmström på gratis kaffe med dopp.

Då tar hon också gärna emot goda råd om vad hon som färsk företagare i Kärra ska satsa på. De två bästa idéerna belönas.