Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företag coachar unga västnylänningar och kommuner blir arbetskraftsmyndighet – yrkesvägledning söker nya former

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 06:43.
En person som man inte kan se ansiktet på fyller i blankett för inkomstrelaterad dagpenning.
Bildtext Unga arbetssökande ska inte lämnas ensamma av arbetskraftsmyndigheter anser Karisbon Emil Österberg. Han har varit utan jobb och vet hur det känns. Bilden föreställer inte honom.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Allt fler erbjuder yrkesvägledning och hjälp för ungdomar att hitta jobb eller studiemotivation. Det här märks också i Västnyland. Unga arbetssökande är en av målgrupperna i Raseborgs och Hangös sysselsättningsförsök.

Tidigare var det mest arbets- och näringsbyråerna som erbjöd de här tjänsterna, men i dagens läge finns det företag som erbjuder både vägledning och hjälp med att göra cv:n och fylla i arbetsansökningar.

I mars tog Hangö och Raseborg över en del av TE-byråns jobb i och med att städerna är med i ett statligt sysselsättningsförsök.

I försöket ingår flera grupper av arbetssökande, men de som prioriteras är unga under 30 år.

Det ska bli lättare att få hjälp och service på nära håll säger Stefan Fri, chef för sysselsättningstjänster i Raseborg och också projektchef för kommunförsöket med sysselsättning i Raseborg och Hangö.

– Vi ser fram emot att förverkliga den viktiga närservicen för de arbetssökande och i bredare skala göra tidsbokningar och småningom planera öppningen av öppna aulatjänster i Karis och Hangö, säger Stefan Fri.

En man med grått hår och långt grått skägg står ute. I bakgrunden en stor gul byggnad, gamla stadshuset i Ekenäs. Sommar.
Bildtext Det kommunala sysselsättningsförsöket pågår till slutet av juni 2023, men meningen är att kommunerna ska få ett större, bestående ansvar i sysselsättningsfrågor. Nu bygger man upp något nytt i kommunerna, säger Stefan Fri.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Det första halvåret av kommunförsöket har mest gått till rekryteringar, att köra in nya rutiner, utvärdera rutinerna och sommarsemestrar medger Fri och tillägger att man ännu inte är klar med att föra över TE-byråns kundregister, det vill säga de arbetssökande.

– Men nu till hösten kommer vi i gång på allvar. När vissa tjänster upphandlas och köps är kriteriet att tjänsten ska erbjudas lokalt. Den tvåspråkiga servicen är livsviktig och det ska också komma fram i upphandlingarna säger Stefan Fri.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Raseborg och Hangö har tagit över en del av TE-byråns uppgifter - målet är mera närservice

3:59

Jobb för unga borde hittas i hemkommunen anser ung tidigare arbetssökande

En ung raseborgare som efterlyst tidigare stöd och mera kundkontakt är Karisbon Emil Österberg.


I början av januari 2020 träffade Yle Västnyland honom för första gången. Då var han 24 år och arbetssökande.

Emil Österberg upplevde att han lämnades ensam av arbetskraftsmyndigheterna och att det mest handlade om att fylla i olika formulär på nätet och att vänta i veckor för att sedan fylla i nya papper.

I dag är han 26 och är tillsvidareanställd på företaget Termonova i Ingå.

– Det var min kära mor som hittade jobbet i tidningen och ringde mig. Jag sökte jobbet och fick det, så jag skötte det på egen hand.

Han hyser inte alltför stor tilltro till myndigheter som skickar förslag på lediga jobb som finns långt utanför hemkommunen.

– Till exempel ett tidsbundet sommarjobb i Tusby, hur ska man komma dit om man inte har föräldrar som köpt bil till en?

Emil Österberg hoppas att unga arbetssökande kunde erbjudas jobb på närmare håll, i hemkommunen. Det behöver inte vara ett drömjobb, huvudsaken är att det är något så man kommer igång säger han.

En ung man med vit t-skjorta står på en gård med blommor. Bakom ett hus med skyltfönster där det står "Eezy vapaus työhön".
Bildtext Emil Österberg ger unga arbetssökande rådet att inte ge upp. Det är kanske inte drömjobbet som man får, men för psyket är det bättre att jobba än att vara hemma, anser han.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Själv vet han av erfarenhet att motivationen tryter lätt om man är en längre tid utan arbete.

– Det var svårt, men morsan försökte peppa mig med att jag nog hittar ett jobb.

Emil Österberg säger att han har fått mycket hjälp och stöd av sin mamma, men förstår att alla unga inte vill lyssna på sina föräldrar.

– Nu låter jag nog väldigt gammal, men det är bra att lyssna på sin morsa.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Karisbon Emil Österberg fixade sitt jobb själv - fick väldigt lite hjälp av arbetskraftsmyndigheter

6:36

Vårdföretag ordnar promenadträffar för att planera framtiden för unga

Ergoterapeut Marina Forslund vet av erfarenhet att alla unga inte vill höra på sina föräldrar. Då kan hon vara den extra vuxna som lyssnar, tar reda på vad som krävs till olika utbildningar eller hur man skriver en arbetsansökan med ett bra cv.

Hon jobbar på vårdföretaget Coronaria som bland annat erbjuder stöd för unga som avbrutit sina studier eller är utan jobb.

– Det är Folkpensionsanstalten som betalar, så de unga som kommer till den här typen av rehabilitering behöver inte betala någonting, säger Marina Forslund.

De unga ska vara mellan 16 och 29 år och det är också de unga som först ska kontakta FPA. Om orken eller motivationen tryter kan också föräldrarna eller till och med mor- eller farföräldrarna ringa det första samtalet, tipsar Marina Forslund.

– Vi finns i Ekenäs, men vårt område sträcker sig från Lojo till Hangö.

En mörkhårig kvinna står utomhus framför en stor blommande buske (hortensia).
Bildtext Marina Forslund är terapeut men när hon coachar unga är hon också studie- och yrkesvägledare samt en extra vuxen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Marina Forslund berättar att hon och hennes finskspråkiga kollega brukar ringa till den unga och stämma träff. Under det gångna året har Forslund varit mån om att ordna promenadträffar, utflykter eller kaféträffar trots coronapandemin.

– Vi strävar efter att träffas en gång i veckan, men ibland har vi gjort så att vi träffas varannan vecka face to face och varannan på distans.

Exakt hur vårdföretagets arbete skiljer sig från kommunernas sätt att söka upp unga som avbrutit sina studier eller är utan jobb vet Marina Forslund inte, men hon känner till det kommunala sysselsättningsförsöket i Raseborg och Hangö.

– Vi samarbetar och har planeringsmöten med dem. De känner till att vi finns här i Raseborg och vi har också fått kunder via dem.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Vårdföretag erbjuder liknande tjänster som arbets- och näringsbyråer

4:29

Kommuner satsar på uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder

Eftersom Raseborg och Hangö deltar i det kommunala sysselsättningsförsöket så fungerar städerna som en arbetskraftsmyndighet som har helhetsansvar. De ska ta hand om både yngre och äldre arbetssökande.

– Men vårt mål är att nå alla unga, hjälpa dem och stödja dem. De unga prioriteras och dem har vi nog träffat sedan starten i mars, säger Fri.

Sedan tidigare, i kommunal regi, finns uppsökande ungdomsarbete, där man erbjuder unga som avbrutit sina studier hjälp att komma vidare med ny utbildning eller kanske jobb. Den här tjänsten är frivillig, men rätt många unga tar emot hjälpen, säger Stefan Fri.

– Är man helt vilse och behöver mera stöd för att få kontroll på vardagen och studiefärdigheterna finns våra ungdomsverkstäder, säger Stefan Fri, chef för sysselsättningstjänster.

Diskussion om artikeln