Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s strängaste abortlagstiftning har trätt i kraft i Texas – gör aborter så gott som omöjliga

Från 2021
Uppdaterad 03.09.2021 08:29.
Tre flickor deltar i en demonstration mot abort, i bakgrunden fler deltagare.
Bildtext I maj 2021 demonstrerade abortmotståndare till stöd för lagförslaget. Texas guvernör, republikanen Greg Abbott, stadfäste lagen samma månad.
Bild: AFP / Lehtikuva

Natten till onsdag blev Texas USA:s första delstat där en så kallad heartbeat bill trädde i kraft. Namnet härrör från att lagen förbjuder aborter så fort ett foster har ett hjärta med en puls, närmare bestämt går gränsen vid sex veckors graviditet. Aktivister slår larm om att kvinnor kommer att bli tvungna att resa till andra delstater för låta göra aborter, mitt under en rådande pandemi.

Formellt går lagen under namnet Senate Bill 8, eller SB8, och utgör landets strängaste regler för att låta göra en abort.

Så fort rytmiskt sammandragande kan utläsas i ett fosters hjärtvävnad så blir abort olagligt enligt den nya lagen. Fostret får vanligtvis en puls efter sex veckors graviditet, en fas då många kvinnor inte ens har märkt att de är gravida.

Enligt medborgarorganisationen ACLU är kring 85 till 90 procent av kvinnorna i Texas som låter göra abort minst sex veckor gravida.

SB8 tillåter inte abort i undantagsfall heller, som till exempel efter fall av våldtäkt eller incest som lett till en graviditet.

Lagen i Texas skiljer sig också från andra strikta abortlagar i att privatpersoner tillåts, och rentav uppmuntras till, att upprätthålla lagen.

Enligt lagen får privatpersoner stämma vårdpersonal, abortkliniker eller vem som helst för "medhjälp" till en abort efter sex graviditetsveckor.

Om anmälaren vinner målet har hen rätt till ett belopp på minst 10 000 dollar, som ska betalas av parten som stämts i målet.

Enligt ACLU har grupper av abortmotståndare redan börjat rekrytera människor, som ska ange människor som misstänks bryta mot SB8.

Högsta domstolen röstade mot att stoppa lagen

Organisationer som kämpar för rätten till abort, däribland ACLU, Planned Parenthood och Center for Reproductive Rights, hade i måndags lämnat in en ansökan till Högsta domstolen för att blockera SB8.

Högsta domstolen i USA avslog på torsdagen medborgarorganisationernas vädjan om att blockera abortlagen. Domstolen var splittrad: beslutet togs med rösterna 5-4.

Domstolen uppgav i ett uttalande att beslutet inte tar ställning till grundlagsenligheten av den nya lagen, och de juridiska striderna om abortlagstiftningen väntas fortsätta.

SB8 är inte den första i sitt slag. Ett dussintal amerikanska delstater har infört dylika "heartbeat bill"-lagar, men domstolar har hindrat dem alla från att träda i kraft.

Domstolarna har blockerat lagarna med stöd av det historiska domslutet Roe v Wade, som tillåter aborter fram till mellan veckorna 22 och 24 av graviditeten.

Delstaten blir rikspolitik

Abortlagen SB8 har fått uppmärksamhet på riksnivå och Representanthusets talman, demokraternas Nancy Pelosi lovade göra allt för att stoppa den.

– Den här radikala lagen är ett helhjärtat försök att radera rättigheterna och skyddet Roe v Wade ger, skrev Pelosi på onsdagen.

Sista ordet om lagen är däremot inte sagt än. Högsta domstolen har ännu inte tagit ställning till organisationernas anmälan från i måndags och Stephen Vladeck, juridikprofessor vid University of Texas, påpekade att ingen domstol heller har tagit ställning till lagens grundlagsenlighet.

På onsdagen kritiserade också president Joe Biden SB8 i hårda ordalag, och kallade lagen bland annat grovt grundlagsvidrig.

– Min administration är starkt förbunden till den konstitutionella rättigheten (till abort, red. anm.) som slagits fast i Roe v Wade för nästan fem decennier sedan och kommer att försvara den rättigheten.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades 2.9 klockan 8.50 med uppgiften om att Högsta domstolen i USA röstat om ansökan att stoppa lagen.