Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Carljohan Eriksson försökte psyka Wales och tog sen straffen – första landskampen blev perfekt: "En dröm sen jag var fyra år och spelade med Litmanens tröja"

Från 2021
Carljohan Eriksson blir intervjuad i landslaget.
Bildtext Carljohan Eriksson fick en drömdebut i landslaget.
Bild: Lehtikuva

Det finns åtminstone en person som inte glömmer landskampen Finland–Wales. Carljohan Eriksson sken som en sol efter en hellyckad debut. "Jag är stolt, glad och lycklig", säger Eriksson.

Med tryck in i landslagsbubblan – och sen fortsatte bara de roliga fotbollsdagarna för Carljohan Eriksson i Helsingfors.

Efter att ha varit rubrikernas man i Sverige nyligen såg han till att bli det största utropstecknet i sin debut i A-landslaget.

Finland spelade 0–0 mot Wales och Eriksson var säkerheten själv mellan stolparna. Som grädde på moset räddade han Harry Wilsons straff.

– Stolt, glad och lycklig. Landslaget har genom hela livet betytt mycket för mig, säger Eriksson till Yle Sporten om känslorna efter debuten.

– Det har varit en dröm sen jag var tre, fyra, fem år gammal och spelade fotboll på bakgården med Litmanens tröja på mig. Då tänkte man att kanske någon dag ... sen fick jag ju inte spela med nummer tio på ryggen.

"Ingen vanlig seriematch"

Eriksson fick beröm av förbundskaptenen Markku Kanerva och var ett enda stort leende i Olympiastadions innandöme efter landskampen.

– Det kunde inte ha blivit en roligare match för min del.

– Jag kände mig rätt avslappnad inför, men det är klart att man märkte under dagen att det här inte riktigt var en vanlig seriematch i Sverige.

Carljohan Eriksson spelar i landslaget.
Bildtext Carljohan Eriksson var väldigt nöjd med att få debutera i en match med publik på Olympiastadion: "Roligare och en annan sport".
Bild: Lehtikuva

Eriksson noterades för flera räddningar, men det är givet att en sticker ut. I första halvleken tog han som sagt en straff.

Nu berättar han om tankarna före straffen.

– Vi hade gjort bra förberedelser på Wilson och några andra tänkbara straffskyttar. Han hade skjutit till höger tidigare.

– Under själva situationen tänkte jag inte så mycket på det. Han och en annan spelare stod och pratade lite. Jag försökte byta några ord med dem då, men de var inte så sugna på det.

Har fått förtroendet i Mjällby

Och ja, så var det ju det där med rubrikernas man i Sverige.

I samband med Mjällbys bortamatch mot Djurgården stod Eriksson i ett skottregn – och hans räddning i slutminuterna var pricken över i:et.

Se räddningen här!

– Jag var väldigt nöjd med hur jag lyckades komma i rätt position där. I skottögonblicket är det också lite tur. Om motståndaren drar till från två meter får man hoppas på det bästa.

Eriksson, som är inne på sin tredje säsong i Mjällby, har fått starta de fem allsvenska matcherna i augusti. Efter att ha tillbringat första delen av säsongen på bänken blåser det medvind för 26-åringen nu.

– Vi har korrigerat kursen på sistone, men mycket jobb krävs för att säkra serieplatsen så fort som möjligt. Hur som helst har de senaste veckorna varit roliga för min del.

När Finland spelar VM-kval mot Kazakstan på lördag och Frankrike på tisdag lär ordningen vara återställd i målet. Lukas Hradecky satt på bänken mot Wales och spelar sina första matcher i det här kvalet om inget oväntat inträffar.

Diskussion om artikeln