Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Färg, form och goda samtal utlovas under Konstrundan i Västnyland

Från 2021
Uppdaterad 04.09.2021 10:31.
en man i skärmmössa invid konstverk
Bildtext Rock bottom camo 2021 heter ett av Henry Kämis verk som visas i Kronomagasinet i Ekenäs.
Bild: Monica Slotte /Yle

Bland Konstrundans konstnärer i Västnyland finns Henry Kämi som arbetar som konstnär och byggnadsarbetare. Olle Törnqvist skulpterar Kalevala i metalltråd och talar varmt för ungas undervisning i bildkonst.

Bildkonstnären och snickaren Henry Kämi är född i Sverige men flyttade till Ekenäs som 12-åring. Han har studerat konst i Stockholm, Åbo och Helsingfors och varvar skapandet med jobb på bygge.

Kämi arbetar ofta med överskottsfärg och material från byggarbetsplatser och de verktyg han använder där. Konstverken kan bestå av många lager färg och ta flera år att göra klara.

– Nästan hundratals lager. Sen har jag graverat och manipulerat färgen, sågat upp tavlorna i bitar och limmat ihop allting igen. Det är ganska långa processer. Jag jobbar länge framåt för att sen kunna gå bakåt. Och här börjar konsten närma sig hantverk.

Henry Kämi gick först en färg-, form- och hantverkslinje på Nyckelviksskolan på Lidingö, Stockholm. Efter ett år återvände han till Finland och gick Fria konstskolan i Helsingfors och Konstakademin i Åbo.

väska och man i lagerutrymme
Bildtext Konstrundan ordnas 4-5 september.
Bild: Monica Slotte /Yle

– Det passade inte riktigt mig, så jag stannade ett år i alla de där skolorna som skulle ha varit fleråriga. Jag har alltid varit mera en görare än teoretisk.

Också om skolorna gav tekniska färdigheter och nya insikter så var det trots allt umgänget med studiekamraterna som gav mest.

– Det man får av andra som man studerar med är trots allt det viktigaste. Det är ju ganska ensamt ibland, att hålla på.

Inspireras av vänner

Kämi inspireras fortsättningsvis av vänner och kolleger, av konsthistorien och av nutida konstnärer.

Samtidigt slås han av hur mycket konst som produceras idag och hur lätt det är att få spridning för den i sociala medier till exempel.

– Det skapas så mycket bra nuförtiden, känns det som. Det kommer i överflöd. Det är så lätt att kolla på Instagram, det kommer så mycket information. Folk gör ganska mycket samma saker, för att man inspireras av varandra, det gör också konsten mer opersonlig.

abstrakt konstverk
Bildtext Verket Outer spaceways inc. av Henry Kämi.
Bild: Henry Kämi

Det är viktigt att hitta sin egen röst som konstnär, understryker Henry Kämi. Vissa hittar den kanske genast men för hans egen del har det varit en rätt lång process att nå dit.

– Efter nästan 20 år börjar det kännas som om man har hittat någonting. Eller sin egen röst, till en viss del. Men man är ju aldrig hundra procent nöjd. Är man det så är det bara för ett litet tag, när man har hittat nånting nytt.

Det är första gången Kronomagasinet deltar i Konstrundan och Henry Kämi uppmuntrar besökarna att titta in och bekanta sig med lokalen, skejtrampen och konsten.

tegelbyggnad
Bildtext Kronomagasinet i Ekenäs erbjuder utrymme för ungdomar och skapande.
Bild: Monica Slotte /Yle

Känsla för Kalevala och metalltråd

Bildkonstnären Olle Törnqvist har en ateljé som också fungerar som galleri på gågatan i Ekenäs.

Han kommer från Åland men vistas regelbundet också i Västnyland.

man framför butik
Bildtext Konstnären Olle Törnqvist tycker om att samtala med besökare som stiger in.
Bild: Monica Slotte /Yle

Konstrundan är bekant från tidigare år men i Ekenäs har den fört honom samman med nya människor och konstälskare.

Törnqvist kallar sina skulpturer i metalltråd för sitt signum och det han gjort sig mest känd genom. De hämtar sina motiv ur Kalevala.

konstverk i galleri
Bildtext Olle Törnqvist har tolkat Sampo ur Kalevala.
Bild: Monica Slotte /Yle

– Jag är intresserad av litteratur och tycker om att arbeta tematiskt. Det här eposet är unikt. Det är fascinerande att dyka ner i berättelserna om människorna, deras liv och tankar, så lika våra.

Han målar också i akryl i klara färger, gör tuschteckningar samt arbetar med formgivning utifrån beställningar.

– Jag dras till det abstrakta i målarkonsten. Jag vill att åskådaren själv ska få tolka, istället för att slå fast att det här är en vy eller ett stilleben.

Betrakta, inte bara se

Rätt ofta kliver människor in för att bekanta sig med konstverken och också byta några ord med Olle. Det ger upphov till intressanta diskussioner, menar han.

– Betrakta och se är ju inte samma sak. Att se är det där flyktiga, för att betrakta behöver man ha tid. Det är det goda pandemin fört med sig, att man stannar upp.

man framför butik
Bildtext Olle Törnqvist presenterar nya verk och berättar om sin teknik under Konstrundan.
Bild: Monica Slotte /Yle

Jämsides med sin konstutövning har Olle Törnqvist arbetat som lektor i bildkonst, bland annat i en konstskola med Reggio Emilia-filosofi och -pedagogik, där man förenar teori och praktik.

– Jag har haft förmånen att få jobba i ett ämne som verkligen är givande. Det har varit fint att få följa elever och se vissa ta språnget in i ett yrke som är mycket krävande. Undervisningen får inte glömmas bort.

Här hittar du mera information om konstnärerna som deltar i Konstrundan.

Diskussion om artikeln