Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Samlingspartiet trendar uppåt

Från 2021
Grafik som visar resultatet i partimätningen.
Bild: Taloustutkimus&YLE/Bildredaktionen

Ordningen verkar återställd när det gäller finländarnas val av politiska partier. Vårens uppskjutna kommunalval och turbulensen i inrikespolitiken gav tillfälligtvis Sannfinländarna positionen som populäraste parti i mars. Nu visar Yles färska partimätning att Samlingspartiet igen är populärast, med Socialdemokraterna som tvåa.

Den färska mätningen är gjord i augusti och ger ett stöd på 21,3 procent för Samlingspartiet och 18,7 procent för Socialdemokraterna. Sannfinländarna får 17,6 procent och kommer på tredje plats i mätningen om vem finländarna skulle rösta på i ett riksdagsval.

Sannfinländarnas ordförandebyte, från Jussi Halla-aho till Riikka Purra, har inte hunnit påverka resultaten. Inte heller verkar händelserna i Afghanistan med den extra riksdagssamlingen i början av augusti ha gett några stora skillnader sedan juni och juli.

Val och opinionsmätning ger olika resultat

Det går inte att direkt jämföra vårens och sensommarens siffror i partimätningarna. I våras ställdes frågan om vem finländarna skulle rösta på i kommunalvalet. Nu gäller frågan igen vem finländarna skulle rösta på om det var riksdagsval just nu.

– Det kan påverka partivalet, förklarar forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus, som har gjort mätningen för Yle.

Visserligen försökte Sannfinländarna göra kommunalvalet till ett riksval och en opinionsmätning om regeringen, men det verkade misslyckas. Det är ofta lokala frågor som avgör partivalet i kommunalvalet, och kandidaterna är andra, påpekar Turja.

Ett annat problem är att de som uppger sig rösta på ett parti inte alltid gör det. Det brukar drabba De Gröna, och senast i kommunalvalet hade Sannfinländarna samma problem. Väljarstödet realiserades inte i valresultatet.

Sannfinländarna fick ett understöd på 14,5 procent i kommunalvalet efter att ha fått ett stöd på 19 procent i partimätningen i mars. I den nya mätningen är Sannfinländarnas resultat 17,6 procent.

Små förändringar

De tre senaste månaderna har variationerna i partistödet varit små. Samlingspartiets stöd har ändå ökat flera månader i rad, till ett stöd på 21,3 procent och första placering. Det motsvarar också valresultatet i kommunalvalet och är betydligt större än resultatet i senaste riksdagsval.

Stödet för regeringspartierna verkar ha gått neråt. Socialdemokraterna har minskat till 18,7 procent, men resultatet är ändå något bättre än de två senaste valen.

Centern är nere på 12,2 procent, vilket är sämre än både kommunalvalet och senaste riksdagsval. De Gröna har ökat något, till 11,4, vilket är samma nivå som i senaste riksdagsval. Vänsterförbundet har haft en stadig nedgång under sommaren och är nere i 7,6 procent. Svenska folkpartiet är nere på normala 4,4 procent.

Biblioteksbuss som förhandsröstningslokal i Pieksämäki.
Bildtext Kommunalvalet sommaren 2021 blev ett ovanligt utomhusval. Nu är partimätningarna tillbaka med frågan om vem finländarna skulle rösta på om det var riksdagsval.
Bild: Tarja Nyyssönen / Yle

En het sommar

Tuomo Turja på Taloustutkimus anser att sommaren har varit politiskt lugn, som vanligt. Det märks att politiken inte är överst i väljarnas medvetande på sommaren, säger Turja. Det är ändå inte direkt svårt att få drygt 2 000 finländare att svara i mätningarna.

Ändå har det varit mer politik än vanligt, med kommunalvalet i juni och EU-maratonprat i riksdagen i slutet av juni. Kanske är det därför som över 70 procent av de tillfrågade namnger ett politiskt parti när de blir tillfrågade. Sommartid brukar det vara en lägre andel som verkligen kan eller vill svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på.

Det är också omöjligt att säga om den heta sommarens uppmärksamhet på klimatförändringen har påverkat stödet till De Gröna.

Väljare på vandring

Bland de minsta partierna är Kristdemokraternas stöd ganska oförändrat på 3,3 procent. Rörelse nu verkar ha medvind och årets största väljarstöd på 2,5 procent, där man fått tillägg från Sannfinländarna. Däremot kan Taloustutkimus inte se någon “Ano Turtiainen-effekt” bland missnöjesväljarna. 

De ändringar som har skett i den nya mätningen är inom felmarginalen på 2 procent i vardera riktningen. Tuomo Turja ser ändå en lite förskjutning i partivalet; Socialdemokraterna har förlorat stöd bland kvinnor, funktionärer, storstadsbor och högre utbildade.

Exakt vilket parti de gamla socialdemokraterna går till är inte lätt att klarlägga. Samlingspartiet ser en stigning bland samma grupper: kvinnor och funktionärer. Men många av dem som byter till Samlingspartiet uppger sig tidigare ha röstat på Centern och Sannfinländarna och mer än förr De Gröna.

Diskussion om artikeln