Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bosnien-Hercegovina fixade poäng av Frankrike – Finland trea i gruppen trots färre spelade matcher

Från 2021
Antoine Griezmann pekar framåt med ena handen.
Bildtext Antoine Griezmann gjorde mål för Frankrike (arkivbild).

Trots att Finland också spelade match på onsdag, är det ingen högoddsare om Markku Kanerva kastade ett getöga på VM-kvalgruppens två matcher. Och om han gjorde det så måste han ha tyckt att resultaten var rätt välkomna för Finlands del. Matcherna slutade oavgjort.

Oavgjort i fotboll betyder ju en poäng åt bägge lagen, vilket innebär att de sammanlagda utdelade poängen blir två, i stället för tre om det ena laget vinner. Rent matematiskt borde man alltså i regel hoppas på oavgjorda matcher för sina motståndare när det handlar om gruppspel.

Därför har Finlands chefstränare Markku Kanerva & Concortes all orsak att vara nöjda med resultaten i onsdagens EM-kvalmatcher. Tidigare på kvällen klarade Kazakstan – som på förhand ansågs vara gruppens slagpåse – oavgjort 2–2 mot Ukraina, som så sent som i somras spelade EM-kvartsfinal.

Senare på kvällen spelade även Frankrike och Bosnien-Hercegovina oavgjort.

Edin Dzeko inledde målskyttet mot de regerande världsmästarna i den 36:e minuten. Den ledningen höll inte särskilt länge för bara tre minuter senare utjämnade Antoine Griezmann, som för att fira sin flytt tillbaka till Atletico Madrid i onsdags.

Status quo

Inga fler mål sågs, varken franska eller bosniska – trots att Les Bleus-backen Jules Koundé ådrog sig ett rött kort i den 51:a minuten och gästerna fick spela nästan en halv match med en man mera på plan.

Onsdagens resultat innebar med andra ord något av status quo vad de övriga lagen i gruppen beträffar. Allas matchantal ökade med ett, alla poängskörd ökade med en.

Men för Finlands del kom slutresultaten serverade på silverbricka – nu gäller det att tacka och bocka och leverera.

Inledningsvis i hemmamatchen mot Kazakstan på lördag, fortsättningsvis i bortamatchen mot Frankrike på tisdag. Sex poäng där och Finland är etta i gruppen. Ens tre poäng och Finland är tvåa bakom "omöjliga" Frankrike.

Ställningen i kvalgrupp D
LagMatcherPoäng
1. Frankrike48
2. Ukraina44
3. Finland22
4. Bosnien-Hercegovina32
5. Kazakstan32

Diskussion om artikeln