Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ländernas försvarsministrar möts: Afghanistankrisen och idén om en stor gemensam EU-styrka på agendan

Från 2021
EU:s utrikeschef Joseph Borrell.
Bildtext Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell måste EU dra lärdom av erfarenheten från evakueringarna i Afghanistan och se till att unionen kan agera snabbare och skicka gemensamma soldater till krisområden i liknande situationer.
Bild: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL/ AOP

Försvarsministrarna från EU:s 27 medlemsländer träffas i dag på fredag i EU:s ordförandeland Slovenien. Ministrarna ska diskutera hur unionen ska agera framöver i försvars- och säkerhetsfrågor efter krisen i Afghanistan.

Ett förslag som EU:s utrikeschef Joseph Borrell lagt fram inför mötet är att EU ska inrätta en gemensam insatsstyrka på 5 000 soldater, som ska kunna sättas in snabbt i krissituationer.

- Vi måste dra lärdom av erfarenheten från Afghanistan. Som européer kunde vi inte skicka 6 000 soldater till Kabuls flygplats för att säkra området. USA gjorde det, men inte vi, säger Borrell i en intervju med den italienska tidningen Il Corriere della Sera.

I maj föreslog 14 EU-länder en sådan här insatsstyrka, bland annat Tyskland och Frankrike.

Idén är egentligen gammal, och kan härledas till kriget i Kosovo år 1999.

2007 inrättade EU ett system av stridsgrupper bestående av 1 500 soldater i varje grupp, som ska vara redo att bemöta kriser när som helst.

Stridsgrupperna har ändå aldrig använts, bland annat eftersom medlemsländerna inte har kunnat enas om hur och när de ska användas.

Storbritannien motsatte sig

Storbritannien var avgörande i skapandet av de gemensamma stridsgrupperna 2007, men godkände sedan inte att de användes eftersom en växande opposition i landet var emot allt som kunde likna skapandet av en EU-armé.

I och med att Storbritannien nu lämnat unionen hoppas Borrell att idén kan återupplivas.

Men det finns fortfarande hinder; avsaknaden av en gemensam försvarskultur bland EU-medlemmarna och frågan om vilka länder som ska prioriteras då man använder insatsstyrkan, kan fortfarande sätta käppar i hjulet.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln