Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skolmobbning kan påverka ens mående också i vuxen ålder – viktigt att offer får stöd också efter att mobbningen upphör

Från 2021
En flicka som har ansiktet i händerna.
Bildtext Att elever känner rädsla efter en mobbningsupplevelse är naturligt.
Bild: Viktor Cap 2016/Mostphotos

Att bli utsatt för mobbning i skolan kan påverka ens mående också i vuxen ålder.

Debatten om skolmobbning har gått het de senaste veckorna i och med ett mobbningsfall i Kyrkbackens skola i Nagu som väckte starka känslor på sociala medier.

– Att bli utsatt för mobbning i skolan kan påverka ens liv också i framtiden, och det är inte ovanligt att personer som blivit mobbade bär på olika försvarsreaktioner också i vuxen ålder, säger Tina Holmberg-Kalenius, grundare av rehabiliterings- och rådgivningstjänsten Valopilkku.

Tina Holmberg-Kalenius istuu tuolissa
Bildtext Tina Holmberg-Kalenius
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Hur en person reagerar beror på hurdan upplevelse hen haft och hur länge mobbningen pågått. Ifall mobbningen pågår länge så kan personen bygga upp en mängd olika försvarsreaktioner, förklarar hon.

– En vanlig försvarsreaktion är att dra sig undan och i skolan kan man ha upplevt det som en fungerande mekanism då man blev mobbad, men ifall reaktionerna sitter kvar kan det vara till nackdel i studie- och arbetslivet.

Rehabilitering är en metod för att bearbeta sina upplevelser kopplade till mobbning

Mobbningsrehabilitering går främst ut på att man bearbetar sina mobbningsupplevelser. Det här görs bland annat genom att föra fram känslorna som är relaterade till händelserna.

– Det är faktiskt rätt sällan som man har möjlighet att prata ut om sina upplevelser gällande mobbning och det är jättevanligt att de som blivit mobbade känner sig ensamma med sina upplevelser och känslor, förklarar Holmberg-Kalenius.

Under gruppträffar via nätet diskuteras olika teman. Exempelvis ilska och hat, sorg över svunnen tid ifall mobbningen ägt rum i barndomen och ungdomen och andra känslor som kan vara kopplade till mobbningstrauma.

Valopilkku erbjuder också rådgivning för familjer. Utöver det samarbetar man också med Folkhälsan, och utbildar skolpersonal i Fri från mobbning- metoden.

Samarbetet med Folkhälsan finns till för att modellen för hantering av mobbning också ska finnas tillgänglig på svenska, eftersom Valopilkkus verksamhet till stor del är på finska.

Viktigt med stöd i skolan efter att mobbning upphör

Enligt Holmberg-Kalenius borde rehabiliteringsmetoden vara inbyggd i skolans system. Hon påpekar att man i vissa skolor glömmer bort att fortsätta stötta mobbningsoffret också efter att man fått stopp på mobbningen.

– Man ska inte tvinga en elev som blivit mobbad tillbaka till skolan om man från skolans sida inte är helt säker på att mobbningsoffrets trygghet kan garanteras. Ifall man exempelvis blivit rånad eller utsatt för våldtäkt så kan de traumatiska upplevelserna sitta djupt inrotade i människor, och det är likadant med mobbning, säger Holmberg-Kalenius.

En pojke sitter med huvudet i famnen.
Bildtext Att elever känner rädsla efter en mobbningsupplevelse är naturligt.
Bild: Mostphotos

Mobbningsoffer kan känna skam över mobbning ifall det inte tas på allvar

Holmberg-Kalenius påpekar att det också är vanligt att den som blir mobbad börjar beskylla sig själv för mobbningen.

– Det är ofta resultatet av att personer i mobbningsoffrets omgivning inte reagerar eller uppmärksammar att det skulle vara något fel med mobbarens beteende.

Skam och rädsla är ofta bakomliggande orsaker till varför man inte vågar berätta om mobbningen för någon. Det finns också de som är rädda för att situationen förvärras ifall de berättar för en vuxen.

Anonymitet viktig för mobbningsoffer

Kommunikation är ändå det viktigaste i mobbningssituationer, säger Holmberg-Kalenius. Internet kan ibland kännas som en trygg zon för en person som blir mobbad i skolan, eftersom man kan vara anonym på nätet. Därför är det viktigt att man lätt kan hitta stödtjänster på nätet.

– Chatt-tjänsterna är populära bland unga eftersom man varken måste använda sin röst eller synas. Det går att diskutera utan att vara rädd för att bli igenkänd.

flicka framför datorskärm
Bildtext Anonymitet har en stor betydelse vid mobbningsfall.

Diskussion om artikeln