Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kring 150 afghanska flyktingar väntar på att få uppehållstillstånd: "Oklart hur många som ska placeras i Egentliga Finland"

Från 2021
Maahanmuuttovirasto Helsingissä. 3.2.2021.
Bildtext Kommunerna i Egentliga Finland är redo att ta emot flyktingar från Afghanistan, säger Vilppu Palmberg vid NTM-centralen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Ett trettiotal afghanska familjer, kring 150 personer, väntar just nu på att få uppehållstillstånd för att sedan få komma till en kommun i Finland.

Det är ännu inte möjligt att säga hur många som kommer att placeras i kommuner i Egentliga Finland, säger Vilppu Palmberg som är migrationssakkunnig på Närings- trafik- och miljöcentralen.

– De afghaner som kommit till Finland har blivit skickade till Migrationsverkets mottagningscentraler och de väntar just nu på att få sina uppehållstillstånd.

Enligt Palmberg finns det ett stort intresse för att ta emot afghaner i Egentliga Finland, men han berättar också att NTM-centralen inte ännu hunnit vara i kontakt med alla kommuner gällande flyktingmottagande.

– För tillfället rör det sig inte om några stora mängder flyktingar, men situationen i Afghanistan ändras hela tiden och vi vet inte hur läget ser ut om några månader. Regeringen har ju också öppnat för att höja flyktingkvoten.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har sagt att Finland och EU är bättre förberedda för att hjälpa människor på flykt än under flyktingkrisen 2015. Hon betonar också vikten av att vara på plats i närområdet och erbjuda hjälp och stöd till människorna där.

Många flyktingar har kopplingar till Helsingforsregionen

Palmberg vid NTM-centralen påpekar också att en viktig faktor i var flyktingarna placeras beror på deras bakgrund och ifall de har kontakter i Finland, exempelvis släktingar eller bekanta.

– Först görs alltid en bakgrundskoll kring vem personen är, hurdan utbildning personen har och vilka önskemål som finns. Många har kopplingar till Helsingforsregionen, så det kan hända att de kommer att placeras där, säger Palmberg.