Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En respekterad konkurrent, en älskad F1-stjärna och Finlands senaste världsmästare – Yle Sportens expert om Kimi Räikkönens karriär: "Visat att man kan köra med ren och skär talang"

Kimi Räikkönen tar på sig solglasögonen.
Bildtext Kimi Räikkönen har slutat topp tre i VM-sammandraget sex gånger. VM-titeln 2007 i Ferrari är den stora höjdpunkten.

F1-sporten hyllar en ikon, Yle Sportens expert förstår Kimi Räikkönen efter beslutet att lägga av. "Han har alltid varit schysst mot de andra förarna och det har gjort honom respekterad och älskad", säger Fredrik af Petersens.

När formel 1-säsongen rullar i mål i Abu Dhabi i december blir det också slutpunkten för en era i sporten. Kimi Räikkönen meddelade under onsdagen att hans långa karriär tar slut efter 2021.

Finländaren tar farväl till sporten som en legendar. Han har kört flest lopp av samtliga förare i historien och är Finlands senaste världsmästare.

– Kimi är den sista föraren i sin generation. Han skulle kunna vara pappa till flera av dagens förare. Han var med på tiden före hybridbilarna – när man körde med det som en del kallar de riktiga racerbilarna, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Räikkönen fyller 42 år i höst och det är ingen sensation att seriens äldsta förare lägger av.

– Jag tror att mycket beror på att han inte riktigt hänger med längre. Det är kanske överdrivet att säga att han är besviken på bilen och stallet, men resultaten hänger främst ihop med bilen. Den är inte konkurrenskraftig.

Räikkönen är inne på sin tredje och sista säsong i Alfa Romeo. Hittills har det blivit två VM-poäng under 2021.

"Riktig mästerförare"

Efter beskedet strömmade hyllningarna in. F1-sportens boss Stefano Domenicali arbetade med Räikkönen under finländarens första vända i Ferrari och han konstaterar att Räikkönen blir saknad i depån.

– Han är en riktig mästarförare. Jag känner honom från tiden i Ferrari och vi kommer alla att sakna honom och hans unika stil.

Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi väntar på att formel 1-loppet ska starta.
Bildtext Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi har varit Alfa Romeos förarduo.

Af Petersens är enig med Domenicali: Räikkönen är en karaktär som blir saknad.

– Han har alltid gett hundra procent på banan och är dessutom uppskattad av alla förare. Många har påpekat att man alltid kan köra hjul mot hjul mot Räikkönen. Det händer ingenting, han gör inget fult. Han har alltid varit schysst mot de andra förarna och det har gjort honom respekterad och älskad.

Vilket blir Räikkönens eftermäle?

– Tre ord: Kimi "Iceman" Räikkönen. Han har alltid varit sig själv, ingen har kunnat säga åt honom vad han ska göra eller säga. Han har sagt exakt vad han tycker och det har varit en stor del av hans popularitet.

Hyllas av Alfa Romeo

Räikkönen startade sin F1-karriär i Sauber 2001. Efter en säsong där blev det fem år i McLaren och tre år i Ferrari innan han tog en paus från sporten.

2012 återvände han i Lotus, gjorde sen fem nya säsonger i Ferrari och de tre åren i Alfa Romeo blev sista destinationen för F1-föraren Kimi Räikkönen.

– Det finns ingen förare som Kimi Räikkönen. Hans närvaro, karisma och attityd i kombination med hans talang har gjort honom till en legendar i vår sport. Han har skrivit några otroliga sidor i formel 1-historien, säger Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur.

"Du har satt ett avtryck i sporten som få andra har gjort. Jag kommer alltid att känna tacksamhet över att ha fått vara din stallkamrat. Tack, Maestro", skriver stallets andra förare Antonio Giovinazzi på sociala medier.

– VM-titeln 2007 är utan tvekan hans största höjdpunkt i karriären. Ferrari har inte tagit en VM-titel sedan dess och därför är han också väldigt populär i Italien. Atmosfären runt Räikkönen har varit otrolig hela tiden, säger af Petersens.

Kan Räikkönen inspirera unga finländare?

När Räikkönen lägger av skapas också ett stort tomrum i finländsk motorsport. Den största profilen på 2000-talet drar sig tillbaka och Valtteri Bottas framtid i F1 är fortfarande oklar.

Kimi Räikkönen talar med Fred Vasseur.
Bildtext Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur och Kimi Räikkönen i samspråk.

Af Petersens hoppas att Kimi Räikkönen har lyckats inspirera unga förmågor i Finland att vilja satsa mot formel 1.

– Många kritiserar formel 1 för att det krävs exempelvis en rik pappa för att ta en plats. Kimi är raka motsatsen. Han har visat att man kan köra i formel 1 tack vare ren och skär talang.

– Jag hoppas att han kan inspirera många som börjar intressera sig för motorsport. Om Kimi kan bli världsmästare så kan andra också bli det.

Till helgen körs GP i Nederländerna och efter det återstår tio lopp innan Kimi Räikkönens karriär är till ända.

– Under hösten blir det ingen skillnad hos Kimi. Han kommer att vara lika fokuserad tills han pensionerar sig efter sista loppet i Abu Dhabi.