Mikis Theodorakis har avlidit – världskända och folkkära kompositören, dirigenten och politikern blev 96 år gammal
Michail "Mikis" Theodorakis har avlidit 96 år gammal. Den folkkära kompositören blev världskänd för musiken till filmen Zorba, sitt motstånd mot den grekiska militärjuntan och sitt starka samhällsengagemang.
Den världsberömda kompositören Michail "Mikis" Theodorakis har dött 96 år gammal.
Theodorakis kom genom sin musik, sitt motstånd mot militärjuntan och sitt engagemang för demokrati, social rättvisa och mänskliga rättigheter att vinna en plats i både grekernas och omvärldens hjärtan.
Riktigt känd i hemlandet blev Theodorakis i början av 60-talet då han började använda sig av grekisk folkmusik och dess traditionella instrument i sin musik.
Theodorakis skrev allt från konstmusik, opera, körmusik och populära nya versioner av grekisk folksånger. För flera generationer greker utgjorde hans musik ledmotiv till deras liv.
Han tonsatte också grekisk modern poesi och har prisats för att ha gjort Nobelprisvinnande författare som Odysseas Elytis och Giorgos Seferis tillgängliga för den stora allmänheten.
– Då jag första gången besökte Grekland kunde man sätta några slantar i en jukebox och höra landets främsta poeters verk till hans musik, sade hans levnadstecknare Gail Holst-Warhaft till NPR år 2018.
Världskänd blev Theodorakis för sin filmmusik, framförallt musiken och ledmotivet till filmen Zorba från 1964 med Anthony Quinn i huvudrollen.
Han skrev också musiken till filmerna Z, en oscarsbelönad film om en känd grekisk fredsaktivist från 1969, och Serpico från 1973 med Al Pacino i huvudrollen.
Musik, politik och motstånd
Mikis Theodorakis föddes år 1925 på den egeiska ön Chios.
Redan som 17 år gammal anslöt sig Theodorakis till motståndsröselsen mot den italiensk-tyska ockupationen av Grekland.
Efter ockupationen och det grekiska inbördeskriget var Theodorakis engagerad i politiken i olika vänsterrörelser och partier. Då han fullbordade sina musikstudier år 1950 hade han redan suttit på fängelseläger i flera omgångar.
Theodorakis valdes in i det grekiska parlamentet för första gången redan 1964.
Då militärjuntan tog makten år 1967 fängslades han för en kort tid och då han släpptes gick han under jorden och var med om att grunda motståndrörelsen PAM.
Mottogs som hjälte
Motståndet ledde till att juntan totalförbjöd hans musik, vilket enbart gjorde den mer populär.
Han fängslades, torterades och spärrades in på koncentrationsläger där han insjuknade i tuberkulos.
En internationell kampanj och påtryckningar från framförallt den franska regeringen fick juntan att låta honom gå i exil i Paris, varifrån han fortsatte sitt motstånd mot juntan.
– Smaken av frihet är bitter då min fru och mina barn är kvar i Aten och så många av mina kamrater fortfarande lider, sade han då till New York Times.
Då juntan föll samman år 1973 återvände Theodorakis till Grekland och togs emot som en hjälte.
Han satt senare flera omgångar i det grekiska parlamentet för kommunistpartiet KKE. År 1990 anslöt han sig till centerhögerpartiet Ny Demokrati men avgick efter bara några år och lämnade politiken.
Aktiv in i det sista
Theodorakis fortsatte aktivt att ta ställning för mänskliga rättigheter, social rättvisa och mot förtryck också efter sin politiska karriär.
Så sent som 2012 deltog han i demonstrationer mot åtstramningspolitiken som följde den ekonomiska krisen i Grekland och fick stor uppmärksamhet då han tårgasades av polisen.
Han kritiserade också kraftigt den dåvarande premiärministern Alexis Tsipras för sin kompromissvilja med EU och IMF.
Theodorakis motstånd mot försoningen med Nordmakedonien och kommentarer som ansågs antisemitiska väckte också kraftig kritik i Grekland de senaste åren.
Theodorakis fortsatte att skriva ny musik och gjorde uppskattade turnéer både under och efter sin politiska karriär.
Hans sista publicerade verk var musiken till den grekiska konstfilmen Recycling Medea från 2013.
Han överlevs av sin fru Myrto Altinoglou och deras två döttrar.