Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NY Times: USA:s gymnastikförbund och ex-landslagsläkaren Larry Nassars offer kräver hundratals miljoner dollar

Från 2021
Larry Nassar inför en domstol i Lansing i Michigan den 24 januari.
Bildtext Larry Nassar i rätten.
Bild: EFE/RENA LAVERTY

Enligt tidningen The New York Times kräver landslagsläkaren Larry Nassars offer en summa om 425 miljoner dollar för sitt lidande. Det skulle samtidigt rädda USA:s gymnastikförbund som överösts med rättsliga åtgärder.

425 miljoner dollar. Det är vad en grupp om ungefär 500 utsatta gymnaster skulle få dela på om förslaget går igenom vid konkursrätten i delstaten Indiana, skriver tidningen The New York Times.

Avtalet skulle samtidigt stoppa flödet av rättsliga åtgärder som riktas mot USA:s gymnastikförbund på grund av landslagsläkaren Larry Nassars övergrepp.

Det är USA:s gymnastikförbund och representanter för offren som tillsammans sammanställt kravet.

I början av år 2020 erbjöd USA:s gymnastikförbund 215 miljoner dollar åt Nassars offer, men det förslaget godkändes inte av offren. Nu ser det bättre ut, även om det fortfarande krävs att alla involverade försäkringsbolag godkänner summan.

Rachael Denhollander, som är ett av offren, säger att det inte bara handlar om pengar.

– Offren förtjänar all medicinal hjälp de kan få, och terapi är inte billigt. Så jag tycker att de ska kompenseras för det. Men det skulle också vara i allas intresse att se förändring i organisationen. Förändring är vårt mål, säger Denhollander åt New York Times.

Och en av förändringspunkterna är att göra gymnastiken tryggare för idrottarna. Offren kräver också att en sanningskommission grundas, vars uppgift är att reda ut hur det var möjligt att Larry Nassar kunde hålla på med sina övergrepp under en så lång tid.

Nassar var läkare för USA:s gymnastiklandslag i 18 års tid och förgrep sig på otaliga offer. I januari 2018 dömdes han till 175 års fängelse för sexuella övergrepp på över 150 flickor och unga kvinnor, bland dem den olympiska stjärnan Simone Biles.

Diskussion om artikeln