Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inbrotten vid storskogens parkeringsplatser i Sibbo fortsätter – tältare väcktes av främmande röster mitt i natten

Från 2021
En skylt som det står Byabäcken på och innehåller infromation som Sibbo storskog. I bakgrunden ser man bilar på en parkeringsplats.
Bildtext Bilar har åter utsatts för inbrott vid Byabäckens parkeringsplats.
Bild: Yle / Hanna Othman

Jenni Kirves och hennes kompis väcktes mitt i natten av främmande röster i Sibbo storskog. Vid parkeringen några hundra meter därifrån hade bilarnas fönster krossats och saker försvunnit.

Redan för ett år sedan hade polisen i östra Nyland bråda dagar när bilar utsattes för inbrott vid Sibbo storskogs parkeringsplats på Knutersvägen.

Vid fem olika tidpunkter mellan den 15 augusti och 17 oktober gjordes sju inbrott i bilar parkerade nära Sibbo storskog.

De gångerna försvann bland annat en bilstol för barn, smycken, solglasögon och datorer.

Inbrotten har begåtts genom att man slagit sönder dörrfönster eller bakluckor och sedan tagit sig in i bilarna.

Några av fjolhöstens inbrott utfördes när ägarna tältade i nationalparken.

Så även för Jenni Kirves från Kervo och hennes kompis som övernattade nära Ängesböle eldplats natten till den 1 september.

– Det här var min första egentliga tur till ett allmänt tältningsområde i Finland. Tanken var att överträffa mig själv och försöka övernatta ute då det var en varm dag och natt, säger Kirves.

En brun skylt där det står Byabäckeninpolku och Ängesböle.
Bildtext Sällskapet tältade nära Ängesböle eldplats.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Kirves hade tagit sina två storväxta hundar med sig för att känna sig trygg.

– Jag är ett stort fan av true-crime och min största rädsla i skogen var att jag plötsligt hör konstiga ljud.

Efter att ha grillat och slappnat av i naturen drog sig Kirves och kompisen tillbaka kring midnatt.

– Några minuter före tre vaknade jag av att den ena hunden skällde och jag tände en lampa. Jag varken såg eller hörde något och tände sedan brasan som hade slocknat.

Främmande röster i mörkret

Plötsligt hörde Kirves något som lät som röster och försökte då väcka kompisen som sov i eget tält, utan att lyckas.

– Så hörde jag röster igen och sa bestämt till kompisen att komma ut ur tältet för jag började bli lite rädd.

Då hördes också ljud av motorcyklar eller mopeder som de kunde lokalisera till Byabäckens parkeringsplats cirka 700 meter från tätlplatsen.

Kirves kunde med en grov identifiering tolka rösterna som manliga, tillhörande personer i åldern 16 till 35 år.

– Plötsligt hördes rösterna betydligt närmare oss, kanske halvvägs till tältområdet. Hundarna började skälla igen och jag riktade ljuskällan åt det håll rösterna kom. Det var mera ett ståhej än en vanlig diskussion, säger Kirves.

Då blev det tyst och efter en stunds begrundande beslöt Kirves att bryta upp sitt läger för att åka hem.

– Jag skulle knappast ha fått mera sömn på natten och ville fara hem för att sova.

Kompisen hade gärna stannat kvar, men efter att ha besökt parkeringsplatsen beslöt även hen att packa ihop sina saker.

Parkeringsplats vid Västervägen invid Sibbo storskog (Obs! Inte Byabäckens parkeringsplats)
Bildtext Polisen uppmanar besökare att inte lämna värdesaker i bilen. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kirves hade tidigare både läst i sociala medier om inbrott och med egna ögon bevittnat söndrade bilfönster i samband med en sommarutflykt på en av storskogens parkeringsplatser.

– Vi såg att framsätets fönster hade krossats på vardera bilarna. Jag ringde omedelbart 112 och polisen var där på 10 minuter. De undersökte bilarna grundligt och sade att de tog DNA-prover.

Gärningsmännen kom över en liten summa pengar, en telefonladdare och hundleksaker.

Det som hände bilarna harmar, men min största rädsla var att någon hade kommit fram till oss där i mörkret

― Jenni Kirves

Fast det krossade fönstret kunde bytas följande dag och försäkringsbolaget sannolikt ersätter skadorna som uppstått, lämnar händelser av det här slaget spår efter sig.

– Jag kände mig relativt lugn efteråt när vi sedan satt hemma hos mig och gick genom händelserna. Det som hände bilarna harmar, men min största rädsla var att någon hade kommit fram till oss där i mörkret. Vi var lättade över att ingen kom till lägret.

Utfärden till Sibbo storskog gav Jenni Kirves tillräckligt med spänning för ett tag framöver.

- Nu känns det nog att det får räcka för ett tag för min största rädsla var ju att höra ljud i skogen i mörkret på natten. Och det hände. Det kunde förstås ha gått värre, men det här en så realistisk situation och rädsla, så jag far nog ingenstans riktigt ännu.

Kirves utesluter inte framtida utfärder, men då längre bort från vägar och bebyggelse, och inte utan hundarna.

När det gäller parkeringsplatserna vid Sibbo storskog anser Kirves att det behövs både belysning och övervakningskameror eftersom inbrott verkar förekomma relativt ofta.

Inga spår efter förövarna

Polisen i östra Nyland har tagit emot brottsanmälan och utreder fallet. Mellan maj och augusti brottsanmäldes fem bilinbrott på pakeringsplatser vid Sibbo storskog.   

När det gäller de sammanlagt knappa 20-talet inbrott som skett sedan augusti 2020 har polisen inga spår efter gärningsmännen.

– Inga gripanden har gjorts, förövarna är tillsvidare okända, skriver kriminalkommissarie Leif Malmberg till redaktionen.

Vad gör utredningarna svåra om polisen inte lyckats få tag på förövarna? 

– Det är alltid frågan om att hitta bevis, vittnen eller teknisk undersökning eller att man i samband med andra polisiära åtgärder upphittar identifierbar egendom.

Leif Malmberg utanför polishuset i Borgå.
Bildtext Polisen saknar spår efter förövarna, uppger kriminalkommissarie Leif Malmberg.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vad kan polisen göra för att förebygga inbrott vid parkeringsplatserna då de också har skett dagtid?

– Polisen kan övervaka och patrullera på basis av den analys vi gjort. Polisen har dessvärre inte resurser till eller möjlighet att övervaka alla parkeringsplatser 24/7.

Det finns några åtgärder besökarna kan göra själv för minska riskerna för inbrott vid parkeringarna.

– Tänka efter var man parkerar, inte alltför skyddat för brottsförövare. Om det finns kameraövervakning, så parkera så att man finns på bild. En egen övervakningskamera är bra, till exempel en viltkamera är inte dyr. Lämna inte värdeföremål i bilen eller annan frestande egendom synlig, uppger Malmberg.

Däremot har varken Vanda och Sibbo eller Forststyrelsen som förvaltar nationalparken någon skyldighet att öka säkerheten vid storskogen.

– Kommunen eller andra aktörer har ingen skyldighet att öka inbrottssäkerhet, men många aktörer gör det enligt eget övervägande, men det finns ingen juridisk skyldighet.

Svampplockare oroar sig inte för brottslingar

Den här tiden på året är flera av de som rör sig i Sibbo storskog på jakt efter svamp. Så också Eki Pesonen från Vanda som lastat hela familjen i bilen.

– Jag har läst i tidningarna om att det varit inbrott i bilar som lämnats här, men det känns ändå inte alls osäkert att lämna bilen på parkeringsplatsen så här mitt på dagen. Vi har besökt skogen i flera år utan att något hänt vår bil, säger Pesonen.

Det skulle ändå inte vara helt dumt att sätta upp lite lampor på parkeringsplatserna tycker han, och tittar runt på Bakunkärrs parkeringsplats som faktiskt ligger helt mörk då solen går ner.

Tiina från Helsingfors har kört ut till skogen för att låta sina två hundar släppa ut lite energi.

– Jag brukar inte oroa mig för att någon skulle vara intresserad av min skrotbil. Och här rör sig ganska mycket folk dagtid så det kan vara svårt att bryta sig in obemärkt då, säger Tiina som inte vill berätta sitt efternamn.

Hon tror att kameror med rörelsesensorer kunde fungera för att skrämma bort tjuvar på den här sortens avsides platser, men tycker samtidigt att det inte är värt att sätta allt för mycket pengar och arbetstid på det hela. 

En kvinna släpper ut två stora bruna hundar genom bakluckan på en gammal svart bil.
Bildtext Tiina säger att hon inte kör omkring med värdesaker, och om hon någon gång skulle lämna exempelvis telefonen i bilen så ser hon till att den är i gömman.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Ibland tränger sig tjuvar in i bilar som står helt inne i staden också, så inte förvånar det mig att de gör det nattetid här ute i skogen, säger Tuulikki Saarinen från östra Helsingfors.

Hon lämnade trygg i hågen bilen på parkeringsplatsen så här dagtid, och säger att hon är glad över att det finns så pass fina parkeringsplatser ute i storskogen så att de inte behöver parkeras längs vägrenen.

Forststyrelsen funderar på åtgärder

Även vid Forststyrelsen som förvaltar nationalparken är man medveten om problematiken.

– Det är ytterligt beklagligt att det har skett inbrott och att de sker regelbundet nya. Vi har nog från första början haft en regelbunden dialog med polisen som har gjort en god insats, säger Mikael Nordström, regiondirektör vid Kustens och huvudstadsregionens Naturtjänster

Nordström säger att Forststyrelsen också provat samarbeta med vaktföretag om övervakning, men att det är en kostsam lösning och att säkerheten sist och slutligen är på polisens ansvar.

– Att ordna med vakter på parkeringsplatserna är mycket dyrt och det är bara ibland som vakten granskar områdena. Inbrotten kan ju ske när som helst, säger Nordström.

Forststyrelsen har också följt polisens uppmaning att i sociala medier och på webbplatsen varna för att lämna värdesaker i bilar och parkera alltför skyddat.

Belysning eller övervakningskameror på parkeringsplatserna har diskuterats, men inga beslut har hittills fattats. Kameraövervakningen kräver också att dataskyddslagen följs och i synnerhet hur insamlade personuppgifter behandlas.

- Belysning är en ganska betydande investering och parkeringarna är ofta ganska avlägsna med tanke på att dra ledningar och elen dit. Kameraövervakningen har vi också funderat på, men när det är en kamera som lagrar övervakningsmaterialet så finns det en viss lagstiftning där bakom. Man kan inte göra det riktigt hur som helst, säger Nordström.

Diskussion om artikeln