Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Minderåriga kan inte få livstid i Finland – en minderårig förstagångsförbrytare sitter i fängelse i max fyra år

Uppdaterad 10.09.2021 17:06.
Ljus vid brottsplatsen.
Bildtext Förövarna kände offret väl och hade mobbat honom våldsamt redan en längre tid.

Minderåriga kan inte dömas till livstids fängelse i Finland. Men precis som vuxna, kommer inte unga direkt ut i friheten efter att ha avtjänat ett fängelsestraff.

På fredag gav Helsingfors tingsrätt domen i det omtalade Forsbyfallet. De tre pojkarna födda år 2004 som i december ifjol misshandlade en jämnårig pojke till döds, dömdes i Helsingfors tingsrätt till 10 år och en månad, 9 år och två månader respektive 8 år och två månaders fängelse för mord.

Åklagaren ville att de tre misstänkta tonåringarna skulle dömas till 12, 11 och 9,5 år långa fängelsestraff. I Finland kan personer under 18 år inte dömas till livstids fängelse. Men även om de misstänkta dömdes för det allvarligaste brottet som finns, det vill säga mord, så sitter de i praktiken max fyra år i fängelset.

– Minderåriga som döms för mord kan dömas till ett fängelsestraff på 2 till 12 år. Men 15 till 20–åringar avtjänar endast en tredjedel av den här tiden i fängelset, sade Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet till nyhetsbyrån STT inför domstolsbeslutet.

I Forsbyfallet är fängelsetiden ännu kortare. Det här eftersom de misstänkta redan har suttit häktade sedan december i fjol. Den här tiden dras av från de slutliga straffen de döms till. Dessutom har unga förstagångsförbrytare goda chanser att bli frisläppta på prov under övervakning ett halvår innan de har avtjänat hela fängelsestraffet.

Straffet tar inte slut vid fängelseporten

Enligt Tolvanen anser lagstiftare att ett livstidsstraff är oskäligt för en ung person eftersom unga personer fortfarande utvecklas. De är inte ännu myndiga och anses därför inte enligt lagen vara tillräckligt mogna för att kunna tänka igenom sina handlingar.

– Enligt undersökningar orsakar ett fängelsestraff betydligt mera skada hos unga än hos vuxna. Enligt de som har skrivit våra lagar måste vi ge ungdomar en chans att återgå till ett så kallat normalt liv snabbare än vad ett livstidsstraff tillåter, säger Matti Tolvanen, professor i straffrätt.

Men Tolvanen betonar att själva straffet inte tar slut vid fängelseporten. Efter att de dömda har fått lämna fängelset fortsätter en villkorlig frihet. Det betyder att ungdomarna fortsätter att övervakas.

– Man måste komma ihåg att en villkorlig frihet är en del av straffet och strafftiden. Unga sitter endast en tredjedel av tiden i fängelset, men straffet handlar inte bara om att sitta i fängelse. Dessutom kan den dömda skickas tillbaka till fängelset för att sitta längre också efter en villkorlig frigivning.

Övervakarens uppgift är bland annat att hjälpa den frigivna unga att hitta en lägenhet och ett jobb. Enligt Tolvanen handlar det om förebyggande arbete. Målet är att förhindra ungdomar att göra sig skyldiga till nya brott.

– Det handlar alltså inte bara om att övervaka, utan om att stödja personen att leva ett lagligt liv. Det är viktigt att ungdomarna inte lämnas vind för våg.

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakennustyömaan parakit.
Bildtext Den mördade pojken hittades här efter mordet. Sörjande hade ställt ljus vid mordplatsen i december i fjol.

Minderåriga döms sällan för mord

På förhand sett var det också möjligt att tingsrätten hade beslutat att döma de misstänkta ungdomarna i Forsbyfallet för dråp i stället för mord. Rätten kunde också ha ansett att några eller någon av de tre misstänkta endast deltog i handlingarna som medhjälpare.

Oavsett den slutliga brottsrubriceringen sade Tolvanen innan domarna hade fallit att ett villkorligt straff inte är aktuellt.

– Mycket tyder på att så inte är fallet. De misstänkta hölls häktade också efter att de genomgått en sinnesundersökning. Det tyder på att tingsrätten redan från första början delar åklagarens syn om att de misstänkta agerade avsiktligt då de dödade det jämngamla offret.

I Finland döms väldigt sällan minderåriga för mord.

– Att personer under 18 år är åtalade för mord är ovanligt och att minderåriga döms för mord är rent av exceptionellt, säger Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 14.26 med nya tidsformer och informationen om att domarna fallit.

Diskussion om artikeln