Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en relief av klossar och brädstumpar någon annan slängt – det här är restbitarnas revansch

Från 2022
Gör en relief av klossar och brädstumpar någon annan slängt – det här är restbitarnas revansch - Spela upp på Arenan

I en byggprocess blir det alltid något över. Det kan vara avsågade plankstumpar från ett förrådsbygge eller en fågelholk, oansenliga restbitar som faktiskt kan användas till något annat.

En gammal tavelram är basen för den här reliefen. Ramen gör reliefen hängbar och dessutom skapar den en konkret storlek på restbitsbygget. Det här blir en tavla som för tankarna till resor till varmare länder, i det här fallet till en båtluff i Grekland.

De klassiska vita sockerbitsliknande husen på de grekiska öarna är perfekta att återskapa av träklossar, avkapade hörn blir en trappa, änden av en krocketklubba blir en kupol. Anonyma träbitar får en ny chans bara man vrider och vänder på dem och ser möjligheterna.

Det behöver förstås inte vara grekiska hus, det kan också vara Österbottniska båthus eller färggranna hus i Rio. Låt bitarna föra sin egen talan!

Träbitar.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Du behöver:

  • träbitar i olika storlekar, mellan 2 cm och 20 cm

  • kalkfärg

  • gammal tavelram med bakstycke eller tunn träskiva

  • trälim

    Gör så här:

  1. Börja med att måla bitarna i olika nyanser av vitt. Måla gärna med kalkfärg som ger den rätta ytan. Låt torka.

  2. När alla bitar är torra är det att börja testa olika sätt att placera delarna. Det behöver inte bli plant utan jobba i flera lager så det blir ett djup i reliefen.

En kvinna.
Bild: Yle/Juha Leskelä


3. Utgå från tavelramens innermått och ha det som max bredd på reliefen. Gärna någon millimeter mindre så blir det enklare att montera. Träbitarna behöver inte fylla hela ramen på höjden utan fokusera hellre på den nedre delen av ramen och lämna tomt ovanför. Då får du ”himlen” på köpet.

4. Förutom att bitarna skall limmas ihop med varandra limmar du också fast dem i bottenplattan. Placera bitarna som de skall vara och sedan limmar du en bit i taget. Kontrollera då och då att ramen passar - ibland kan ett bygge smita iväg och bli större än man tänkt.

5. Låt konstverket torka innan du fäster bottenplattan i ramen med lim och spik.

6. Häng upp på väggen och dröm dig bort!

En relief.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln