Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Älgflugan är inte intresserad av din doft, och fem andra intressanta fakta om kompanjonen i svampskogen

Från 2021
Uppdaterad 03.09.2021 21:07.
Älgfluga i älgens päls.
Bildtext Du är sällan helt ensam i svamp- och bärskogen.
Bild: Yle/Risto Salovaara

Just nu är det högsäsong för älgflugorna. Den varma sommaren har fått krypen att vara aktivare än vanligt. Om du vill försöka undvika älgflugor är det bäst att klä sig i ljusa kläder och röra dig i glesare moskogar.

Artikeln är en översättning Yle Uutisets artikel, "Hirvikärpästä ei kiinnosta hajusi ja viisi muuta kiinnostavaa faktaa siivekkäästä sienestysseuralaisesta", som är skriven av Mari Siltanen.

Tomi Kumpulainen, museiamanuens vid Tammerfors naturhistoriska museum, rekommenderar ljus klädsel med långa ärmar och byxben för alla som rör sig i skogen. Redaktör Kirsi Matson-Mäkelä, fotograf Marjut Suomi / Yle - Spela upp på Arenan

Nu är det lätt hänt att det kliar i nacken och hårbotten för den som vandrar i skogen. Vi är mitt i älgflugesäsongen, som tidigarelagts tack vare en varm sommar.

-Jag har inte noterat fler jämfört med tidigare år, men nu är de i full gång. Det finns gott om älgflugor just nu, berättar museiamanuens Tomi Kumpulainen vid Tammerfors naturhistoriska museum.

Det dröjer till efter hösten innan vi kan uppskatta om det funnits mer älgflugor än vanligt.

Hirvikärpänen.
Bildtext Älgfluga, Lipotena cervi, en lusfluga som lever främst på älg, hjort och rådjur.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Om man vill försöka undvika älgflugor i svamp- och bärskogen, lönar det sig att röra sig främst i torr och gles moskog. Det är också smart att undvika platser som hjortdjur gärna vistas på, så som gläntor och kalhyggen.

Om du får älgflugor in på bara skinnet är de inte lätta att ta av daga, hur mycket man än försöker.

-De har tydligen klarat av både bastu och tvättmaskinsprogram med höga temperaturer. De är väldigt sega rackare, berättar Kumpulainen.

Några punkter om älgflugan:

  1. Svenskarna är inte så ettriga. Rådjuret, som är mindre än älgen, är det huvudsakliga värddjuret i Sverige. Därför är också älgflugorna mindre och inte lika aggressiva i vårt västra grannland. De är också mindre benägna att ge sig på människor.

  2. Färger gör skillnad. Ljus klädsel minskar älgflugans intresse att åka snålskjuts. Tomi Kumpulainen rekommenderar också långärmat och långa byxben.

  3. Förvånansvärt dåliga flygare. Mer om älgflugans luftakrobatik finns i videosnutten i början av artikeln. Där finns också ytterligare information om älgflugans egenskaper.

  4. Den är värmesökande. Den letar inte sig fram med hjälp av luktsinnet.

  5. Ett säkert kännetecken: den enda lusflugan som släpper sina vingar.

  6. Den lägger inte ägg. Älgflugan bär levande larver inuti sig.

Artikeln har uppdaterats. Meningen "Skogsrenen, som är aningen mindre än älgen, är det huvudsakliga värddjuret i Sverige." korrigerades 3.9.2021 klockan 21.05 till "Rådjuret, som är mindre än älgen, är det huvudsakliga värddjuret i Sverige."