Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjugo år sedan 11 september-attackerna: Så här utspelar sig händelserna minut för minut

Uppdaterad 11.09.2021 10:39.
Bild på de två tornen som rammades av flygplan i New York i samband med elfte september attackerna. Det ryker från tornen.
Bildtext Den 11 september 2001 rammades båda tornen som tillhör World Trade Center-komplexet i New York.

I dag är det 20 år sedan terrorattackerna mot World Trade Center och USA:s försvarsministerium Pentagon. Det som började som en vanlig, solig dag kom att gå till historien som en av de mörkaste dagarna i USA:s historia. Så här utspelade sig händelserna.

Tidig morgon 11.9.2001

Himlen är blå och molnfri i New York tisdagen den 11 september 2001. Dagen innan har en storm dragit in över staden, men nu är vädret klart. 

Miljontals människor gör sig redo för arbetsdagen i New York.

En del av dem är på väg till tvillingtornen, signaturbyggnaderna för World Trade Center-komplexet. Andra skyndar sig till sina jobb på försvarsministeriet, i dess högkvarter Pentagon, som ligger i Arlington, Virginia. 

USA:s president George W. Bush är för sin del ute på en tidig löprunda i Florida.

19 män, en plan

Samtidigt är Mohamed Atta och Abdul al Omari på väg till flygplatsen i Portland, Maine.

Från Portland ska de sedan vidare till Boston. 17 andra män gör sig även de klara för att ta sig mot flygplatser i Boston, Washington och Newark.

Atta, och senare några andra av dem som senare skulle visa sig vara flygplanskapare, råkar ut för en granskning efter att det automatiserade kontrollsystemet för passagerare ger utslag. 

Bild från en övervakningskamera. På bilden syns två av nitton terrorister som senare kapade fyra flygplan i samband med 9/11-attackerna. De är vardaglit klädda.
Bildtext Mohamed Atta (till höger) och Abdul al Omari går genom säkerhetskontrollen under tidig morgon den 11 september 2001.

Under de säkerhetsregler som gäller leder granskningen bara till att deras incheckade bagage inte förs ombord på planet innan de själva har stigit ombord. Det här påverkar inte deras planer.

Ingen av dem väcker särskild uppmärksamhet då de går igenom säkerhetskontrollen den morgonen, och samtliga kan ta sig vidare mot portarna.

Det faktum att metalldetektorerna ger utslag då deras väskor åker igenom säkerhetskontrollen stoppar inte dem, de släpps ändå ombord. 

Senare klarnar det att man inte utredde exakt vad det var som utlöste alarmen, man lät dem bara passera.

7:59 – det första av fyra flygplanen lyfter

Klockan är 7:59 då American Airlines flygplanet flight 11 av plantypen Boeing 767 lyfter från flygplatsen i Boston. Destinationen är Los Angeles, och 92 personer är ombord.

Exakt femton minuter senare – 8:14 – lyfter ett andra plan från samma flygplats, även det med destinationen Los Angeles. Det är ett United Airlines flygplan, flight 175, också av plantypen 767. 65 personer finns ombord.

Sex minuter senare lyfter American Airlines flight 175 av typen Boeing 757 från flygplatsen i Washington. Planet har 64 personer ombord och är på väg till Los Angeles även det.

8:42 lyfter ett andra plan av typen Boeing 757, det är fråga om United Airlines flight 93 med 44 personer ombord. Det är på väg från Newark till San Francisco.

Totalt är nu 19 islamistiska extremister ombord på fyra flygplan. Alla med samma plan: Att kapa passagerarplanen och omvandla dem till livsfarliga missiler fyllda med uppemot 43 200 liter flygplansbränsle. 

De flesta av männen kommer från Saudiarabien och samtliga bär knivar. På den tiden var det tillåtet att ta med sig mindre knivar in på flyget, förutsatt att eggen är kortare än tio centimeter.

Ombord på planen

Det exakta händelseförloppet ombord på planen vet ingen. Men framför allt två flygvärdinnor står för de uppgifter som finns. 

Hur kaparna kom in i cockpiten är oklart, eftersom dörrarna måste vara låsta under flygresan.

Ungefär vid samma tidpunkt tog sig Atta, som var den enda terroristen med kunskap att flyga ett passagerarplan, in mot cockpiten. Samtidigt knivhöggs en passagerare som suttit i raden bakom Atta.

Passageraren var tidigare soldat i den israeliska armén, och kan tänkas ha insett vad som pågår och försökt stoppa Atta – utan att inse att en till terrorist satt bakom honom.

Vi flyger lågt, mycket lågt. Herregud, vi flyger alldeles för lågt

― flygvärdinna ombord

Atta lyckades ta sig in i cockpiten genom att spreja någon form av pepparsprej på kabinpersonalen. Han och hans kollegor hävdade att de hade en bomb med sig ombord.

En av flygvärdinnorna lyckades skicka ut nödrop omkring fem minuter efter att planet kapades. Hon beskrev hur någon knivhuggits i business class och hur någon sprejat pepparsprej eller något liknande i kabinen och att det var svårt att andas. 

– Jag tror någon kapar flygplanet, sa hon sedan.

Efter det lyckades man inte längre få kontakt med piloten. Men flygvärdinnan kunde komma med rapporter. Bland annat kunde hon berätta var personerna som kapade planet satt. 

– Vi flyger lågt. Vi flyger mycket, mycket lågt. Vi flyger alldeles för lågt, rapporterade flygvärdinnan. För att sekunder senare konstatera “Herregud, vi flyger alldeles för lågt”. Sedan bröts samtalet.

8:46 – World Trade Centers norra torn rammas

Bara fyra minuter efter att det sista planet lyft – 8:46 – rammar det första planet, flight 11, det norra tornet i World Trade Center i New York. Alla i planet och ett obestämt antal människor i byggnaden dödas genast.

Joseph Dittmar är en av de 50 000 personer som jobbar i World Trade Center. År 2001 är han 44 år gammal och tar sig till jobbet.

Nu tar han hissen upp till våning 105 i 110-våningshuset i det södra tvillingtornet för ett möte som ska börja 8:30.

8:46 blinkar lamporna i rummet till, och de 54 personer som sitter i mötet får order om att evakuera. De vet inte då vad det rör sig om, men flight nummer 11 har precis kraschat in i det norra tornet. 

De tar sig ned till våning 90, där de får en första syn av vad som pågår.

– Det var de värsta 30–40 sekunderna i mitt liv. Jag såg de enorma svarta hålen på byggnaden, och de omgavs av eldslågor som var rödare än något jag någonsin tidigare sett. Gråa och svarta rökmassor vällde ut ur hålen, förklarar den nu 64-årige Dittmar.

Många stod som förstenade av det de såg. Dittmar beslöt sig ändå för att fortsätta gå nedåt. Det beslutet räddade hans liv.

Vi kände hettan och lukten av flygplansbränsle

Ryktet om flygkrascharna spred sig som en löpeld i New York, där man var i full färd med att välja en efterträdare till borgmästare Rudy Giuliani. 

Samtidigt försöker flygledningen få kontakt med plan nummer två, flight 175. Utan resultat. Bara minuter innan hade även det kapats. 

Dittmar ignorerar de kollegor som uppmanar honom att ta en av hissarna från våning 78 till marknivån. Brinner det ska man ta trapporna, tänker han. 

Någonstans mellan våning 74 och 75 börjar trapporna skaka våldsamt, minns Dittmar.

– Ledstängerna lossnade från väggarna, det kändes som om trappstegen under fötterna var vågor på ett hav. Vi kände hettan och lukten av flygplansbränsle. 

9:03 – flight 175 kraschar in i det södra tornet

Klockan är 9:03 och Dittmar vet inte ännu då att jihadisterna precis hade flugit in flight 175 i det södra tornet – bara några våningar upp. Planet träffar mellan våning 77 och 85. Det hela fångas på film, och kablas ut i världen i direktsändning.

Passagerare ombord lyckas strax innan kraschen kontakta sina familjer per telefon från planet.

Brian Sweeney ringer sin fru Julie och berättar att planet har kapats. Hon svarar inte men hans meddelande sparas på svararen.

Peter Hanson ringer sin pappa Lee och säger att han tror att kaparna planerade att köra in planet i en byggnad:

– Det håller på att gå illa, pappa. En av kabinpersonalen har knivhuggits. De verkar ha knivar och pepparsprej. De säger sig ha en bomb. Läget är illa här på planet. Passagerare kastar upp och blir sjuka. Planet rör sig konstigt. Jag tror inte att piloten flyger planet, jag tror att det går upp och ner. Jag tror vi åker neråt, jag tror att de tänker köra in i någon byggnad i Chicago eller någonstans. Men oroa dig inte, pappa. Om det är så går det i varje fall snabbt. Åh, gud.

Sedan blir det tyst. Före samtalet bryts hörs en kvinna skrika. 

Pappan slår på tv:n och ser det andra planet ramma World Trade Center. 

Även nu dör samtliga ombord på planet genast, och ett ospecificerat antal människor i byggnaden.

9:05 – president Bush får höra om attackerna

Klockan är 9:05 när president George W. Bush hör om attackerna. Han är på besök i en grundskola i Sarasota i Florida, då Vita husets personalchef Andrew Card viskar vad som hänt till honom medan han läser en saga för barnen.

Senare berättar han att han hört nyheterna om den första kraschen vid 8.50, alltså strax innan han steg in i klassrummet.

Han förklarar att han trodde att det rörde sig om ett lätt flygplan och att hans reaktion ungefär var "jaha, vädret är dåligt eller så har det hänt något utöver det vanliga med piloten". 

När Card viskar om den andra kraschen förstår han: USA är under attack.

Klockan 9:30 uttalar presidenten sig kort för första gången. kallar händelserna för "en uppenbar terroristattack" och beordrar en fullskalig utredning för att hitta de skyldiga.

9:25 – den federala luftfartsmyndigheten stoppar all flygtrafik

Brännhet, giftig aska regnar ned över gatorna i närheten av tornen.

Bland askan jobbar den då 37-årige akutvårdaren Al Kim. Han hjälper till med evakueringen av människor till Marriott Hotel som finns i närheten. 

Hela hans kropp är täckt av tjock aska, hans ögonbryn är ett minne blott och han har bränt sina näsborrar av hettan. Han kan inte se sin hand framför sig då han sträcker ut den.

Mitt bland askan och hettan hör han två kollegors röster. De hittar varandra och håller varandra i händerna då de fortsätter ta sig igenom rasmassor, mörker och eld.

Samtidigt pågår det mer drama högt uppe i luften.

Den federala luftfartsmyndigheten, Federal Aviation Administration, stoppar alla plan från att lyfta vid 9:25, och en kvart senare beordrar man samtliga civila plan i amerikanskt luftrum att landa. Det hade aldrig hänt förut.

9:30 – det fjärde planet kapas

Vid ungefär 9:30, kapas det fjärde planet: Flight 93.

Ombord finns passageraren Edward Felt som tar sig in på flygplanets toalett och ringer nödnumret 911 samtidigt som planet tappar i höjd. 

Flera ringde sina släktingar från planet, och en del av de 33 passagerarna och sju besättningsmännen får då höra om planen som kraschat in i World Trade Center. 

9:37 – det tredje planet kör in i Pentagon

Utanför Washington pågår arbetsdagen på det amerikanska försvarsministeriet Pentagon. Karen Baker som arbetar som expert på kriskommunikation tror att hon inte var i fara.

– Det här är det säkraste stället i världen just nu, minns hon att hon sa åt en kollega.

Klockan 9:37 återvänder hon till sitt skrivbord från cafeterian, och i samma stund krossas hennes illusion.

Bild på när ett flygplan kör in i USA:s försvarsministerium och exploderar.
Bildtext Det tredje planet kör in i Pentagon och exploderar.

Det tredje planet, flight 77, kraschar in i Pentagon i en hastighet på strax under 853 kilometer i timmen.

Alla ombord dör, samt 125 personer i byggnaden.

– Det var en högljudd smäll och efter det kände man hur allting skakade. Där och då trodde vi att det var en bomb som detonerat någonstans i byggnaden, minns Baker.

Ungefär vid samma tidpunkt evakueras Vita huset och vice president Dick Cheney förs ned till en bunker under jorden.

9:59 – det södra tornet kollapsar

Samtidigt börjar en del av dem som sitter fast i det södra tornet göra det som flera av dem i det norra tornet redan gjort. De hoppar. 

Dittmar passerar brandmän och ambulanspersonal i trappan. De tar sig upp medan han tar sig ner.

– Man såg i deras blickar att de visste att de aldrig kommer ner igen.

Dittmar och hans kollegor har tagit sig ned till bottenvåningen. De ser stora stycken av stål och cementdamm runt omkring sig. Och massiva blodfläckar.

De tar sig några kvarter bort, och vid 9:59 hör de hur det södra tornet kollapsar bakom dem.

Manhattan täcks in av ett enormt moln av rök och damm, medan stora delar av världen förbluffat följer med det som pågår.

10:28 – det norra tornet rasar

I New York rasar det norra tornet vid 10.28, och borgmästare Rudy Giuliani uppmanar invånarna i storstaden att vara lugna, men beordrar samtidigt att hela nedre Manhattan ska evakueras. 

Metron är avstängd, så hundratusentals människor ger sig iväg till fots. Många går eller springer i timmar, antingen norrut till övre Manhattan eller österut över Brooklyn Bridge till Brooklyn.

Ingen vet ännu hur många som dött, och räddningsinsatserna pågår för fullt.

Många av dem som bidrog till räddningsarbetet får senare lungcancer av att ha andats in den giftiga röken. 

Bild på brandman mitt i ett stort rökmoln.
Bildtext En brandman går igenom rasmassorna efter attackerna.

10:30 – det fjärde planet kraschar

Uppe i luften pågår en kamp ombord på flight 93.

En grupp av dem som är ombord beslutar sig för att storma cockpiten i försök att hindra terroristerna från att krascha planet. Man tror att målet var i Washington, men då vet man inte vad terroristerna har planerat.

Kampen pågår i sex minuter. 

Vid 10:30 störtar flight 93 ner på ett fält i Pennsylvania. Planet som är fulltankat exploderar och samtliga ombord dör genast. Ingen på marken dör.

Samtidigt sitter president Bush ombord på Air Force One. Bush vill tillbaka till Washington, men avråds från det eftersom man inte visste ifall det finns flera kapade plan i luften. Det är helt enkelt för farligt. Han flygs i stället till en militärbas i Louisiana.

Bild på George W. Bush i blå skjorta. Han ser bekymrad ut och talar i en trådtelefon.
Bildtext Här får Bush nyheter av sin personal medan han befinner sig ombord på Air Force One.

20:30 – Bush tal till nationen

Senare under dagen sätter sig Dittmar – som lyckades ta sig ut ur det södra tornet – på ett tåg mot sina föräldrars hem i Philadelphia. Tystnaden ombord är total.

Väl framme somnar han av utmattning och missar president Bushs tal till nationen vid 20.30. I det talet meddelar presidenten att tusentals hade dött i attackerna.

Baker åker hem från arbetet i Pentagon, och där sjunker det in vad hon varit med om. Hon kramar om sin man och sina söner, och alla gråter.

Kim kommer hem till Brooklyn först vid midnatt. Han tar en dusch, vilar i några timmar och stiger upp tidigt nästa dag.

– Det var mycket som måste göras. Begravningar skulle gås på, och det fanns ingen stund att sätta sig ner och reflektera över det som hänt.

Också här hemma i Finland följer man noga med händelserna, så här såg det ut i Tv-nytts sändning den elfte september 2001.

Totalt dog 2 977 personer i 11 september-attackerna. Utöver dem dog även samtliga kapare.

Terrorattackerna blev startskott för USA:s längsta krig, kriget mot terrorismen. Det inleddes en månad efter attackerna och pågick fram till augusti år 2021.

Intervjuerna med överlevarna och dess anhöriga har gjorts av nyhetsbyrån AFP

Källor: The 9/11 commission report, AFP, AP, Reuters