Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Projektgruppen för dokumentären om Harparskoglinjen belönas med priset Årets kulturgärning

Från 2021
Två soldater i en gammal träeka. De är skådespelare. I båten sitter också en person i nutida kläder med filmkamera på axeln.
Bildtext Jonny Forsman, en av medlemmarna i projektgruppen för dokumentären om Harparskoglinjen, filmar en scen i Öby.
Bild: Johan Ljungqvist

En liten grupp bestående av fem västnylänningar som i flera år jobbat idogt med ett filmprojekt om hur försvarsfronten vid Hangö udd byggdes inför fortsättningskriget belönas i dag (4.9) med priset Årets kulturgärning 2021.

Produktionsteamet består av Johan Ljungqvist, Christoffer Holm, Jonny Forsman, Christopher Marins och Jesper Söderström.

Deras dokumentärfilm Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet belönas på årsdagen av vapenstilleståndet mellan Finland och Sovjetunionen. Det här var den 4 september 1944

Priset Årets kulturgärning delas ut ur fonden Okänd soldat i Harparskog som ingår i Aktiastiftelsen i Ekenäs.

Stort intresse för dokumentären

Dokumentären om Harparskoglinjen har på kort tid nått många tittare.

Filmen hade premiär på Yle Fem i början av juni och trots att den visades samtidigt som den direktsända VM-finalen i ishockey, där Finland tog silver, valde över 65 000 hushåll att se på Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet.

Dokumentären har väckt intresse också i Sverige där svenska frivilliga och organisationer kring dem har varit i kontakt med produktionsgruppen.

Filmen kommer att användas som undervisningsmaterial i skolorna i Raseborg och Hangö.

Dokumentärfilmen Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet finns på Yle Arenan, där har den redan setts över 80 000 gånger.

Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln