Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland spelar i kvalgruppen där ingen vinner – Tim Sparvs klara besked inför måstematchen: "Har inget i VM att göra om vi inte slår Kazakstan"

Från 2021
Uppdaterad 02.09.2021 21:21.
Tim Sparv på en landslagsträning.
Bildtext Kan Tim Sparv leda ut landslaget i VM-kvalet på lördag? Kaptenen är ett osäkert kort inför matchen.
Bild: Lehtikuva

Åtta spelade matcher i Finlands VM-kvalgrupp. Sex har slutat oavgjort. Om Finland vinner match nummer nio ökar chanserna till minst playoff markant.

Onsdagens skänk från ovan kom i Nur-Saltan. Samtidigt som Finlands startelva ställde sig i Olympiastadions katakomber för att möta Wales vräkte Ruslan Valiullin in 2–2 i 95:e matchminuten i Kazakstan–Ukraina.

Kvalgruppens andrahandsfavorit Ukraina kan inte vinna (fyra raka kryss) – ett faktum som öppnar för Finland.

– Ju fler oavgjorda matcher desto bättre för vår del, men vi måste också se till att vinna våra egna matcher. Det är mycket möjligt att det här blir ett getingbo, säger Tim Sparv.

Så här långt är det bara Frankrike som har lyckats vinna matcher i VM-kvalet. Finland har med sig två kryss från i vårvintras till veckans omstart.

– Krysset hemma mot Bosnien-Hercegovina grämer fortfarande. Förra EM-kvalet visade hur viktigt det är att vinna på hemmaplan.

Starkt saldo mot svagare lagen

Då Finland kvalade in till EM-slutspelet blev det fyra hemmasegrar. När Finland fortsätter VM-kvalet är allt annat än en vinst i Helsingfors en enorm missräkning.

– Om vi vill spela i ett VM-slutspel måste vi slå Kazakstan på lördag. Vi har inget att göra i ett VM om vi inte gör det, säger Sparv.

– Det känns som att man säger samma sak inför varje landskamp, men den här är jätteviktig. Alla är medvetna om att vi behöver tre poäng. Det här är en match som vi ska vinna och det vore oerhört viktigt att vi har de poängen med oss när vi åker till Frankrike.

Under Markku Kanervas period som förbundskapten har Finland varit snudd på prickfria i ”måstematcherna”. Full pott i de två matcherna mot Kazakstan, som trots allt är rankat 124:e i världen, ökar chanserna till VM-playoff markant.

– Vi hade liknande lägen i EM-kvalet mot Armenien och Liechtenstein och det klarade vi av. Det är ingen hemlighet att vi måste vinna och det finns ingen anledning att förändra något. Vi ska lita på vårt eget spel, säger Fredrik Jensen.

Finlands starka facit i måstematcher

Markku Kanervas saldo i tävlingsmatcher mot landslag som är rankade på samma nivå som Finland eller sämre är oerhört starkt.

VM-kvalet 2017
Kosovo–Finland 0–1

Nations League 2018
Finland–Ungern 1–0
Finland–Estland 1–0
Estland–Finland 0–1
Finland–Grekland 2–0
Grekland–Finland 1–0

EM-kvalet 2019
Armenien–Finland 0–2
Finland–Bosnien-Hercegovina 2–0
Liechtenstein–Finland 0–2
Finland–Grekland 1–0
Bosnien-Hercegovina–Finland 4–1
Finland–Armenien 3–0
Finland–Liechtenstein 3–0

Nations League 2020
Irland–Finland 0–1
Finland–Bulgarien 2–0
Finland–Irland 1–0
Bulgarien–Finland 1–2

VM-kvalet 2021
Finland–Bosnien-Hercegovina 2–2

Sista matchen i Nations League 2018 och EM-kvalet 2019 inte med i och med att Finland hade säkrat gruppseger och EM-plats.

"Vaden och knät känns okej"

Spelarna får en rejäl dos Kazakstan under torsdagskvällens och fredagens taktikpass på spelarhotellet. En titt på motståndet vittnar om en anonym spelartrupp.

– De fick till ett bra resultat senast, men vi är favoriter och vi behöver en seger, säger Sparv.

– VM är det enda som jag tänker på i fotbollsväg just nu – hur vårt landslag ska kunna skruva upp till max igen och kvala in. Det blir inte enkelt, men det är vårt nya mål efter EM-turneringen.

Lagkaptenen klev av i Europa League-kvalet mot Fenerbahçe och är ett frågetecken inför samlingens två kvalmatcher. Enligt egen utsago tränade Sparv för fullt på torsdagen.

– Både vaden och knät kändes okej, men vi får se hur det ser ut på lördag och vilken min roll blir.

Fredrik Jensen i landskamp mot Wales.
Bildtext Fredrik Jensen var en av de mer etablerade spelarna som startade mot Wales.
Bild: Lehtikuva

Jensen skadefri och på gång

Jensen är en annan spelare som har haft sin beskärda delar av skador. Alla säsonger i tyska Augsburg har kantats av problem, men nu har han fått speltid under upptakten av Bundesliga.

– Jag närmar mig min egen nivå igen – något som är svårt då man är skadad hela tiden. Nu har kroppen hållit ihop och då syns det också på planen.

Jensen var Finlands piggaste spelare i den sömniga landskampen mot Wales. Med Robin Lod och Glen Kamara borta mot Kazakstan är det mycket möjligt att Jensen går in från start.

– Vi är medvetna om att vi måste bli skarpare framåt och skapa mer. Vi har visat att vi kan göra det tidigare. Om jag får spela i offensiven är målskyttet enklaste sättet att hjälpa laget.

Diskussion om artikeln