Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas abiturienter undervisas på distans fram till studentskrivningarna – abiturient: "Det här kom lite som en chock"

Pargas svenska gymnasium

I går övergick alla abiturienter vid Pargas svenska gymnasium som ska skriva studentexamen i höst, till distansundervisning. Det här orsakades av att ett coronafall upptäcktes i Pargas finska gymnasium. Yle Åboland har talat med en abiturient om utsikterna inför hösten.

Vilma Julin är abiturient vid Pargas svenska gymnasium och har till stor del spenderat sin gymnasietid på distans. Det här verkar ändå inte störa henne personligen.

– Jag hör väl till en av de få som njuter mer av distansstudier än att vara på plats. Ändå förstår jag att många av mina klasskompisar tycker att hösten nu förstörs av att vi hamnar på distans, berättar Julin.

Förhoppningarna för hösten hade varit stora bland gymnasiets abiturienter.

– Det talades lite på våren att det skulle vara sista gången vi var på distans. Efter sommaren skulle det vaccineras och vi skulle inte längre vara tvungna att oroa oss. Nu när vi ska vara på distans också i höst kom det lite som en chock skulle jag säga, berättar Julin.

Vilma Julin på en strand.
Bildtext Vilma Julin hör till minoriteten som gillar distansstudierna. Hon förstår ändå varför många är besvikna.

"Vissa beslut från myndigheter har verkat panikartade"

Din gymnasietid har mest varit på distans. Hur har det påverkat dig?

– Mest är det frågan om att man gått miste om allt det här sociala som hör till gymnasietiden. Vi har varit tvungna att missa många av våra traditioner. Sen återstår det att se hur studentskrivningsresultaten ser ut. Då får man se hur distansundervisningen påverkat oss studerande, säger Julin.

Julin berättar att flera av hennes skolkompisar lidit av starkare skoltrötthet och ensamhet som ett resultat av distansundervisningen.

Har du fått det du önskade ur din gymnasietid?

– Det är lite svårt att säga. Det har skett förändringar i mina förväntningar i jämförelse med då jag började gymnasiet och nu. Nu hoppas jag att jag bara ska klara av gymnasiet i helhet. När jag började hoppades jag mera på att få vara en del av de speciella traditioner som vi har här i Pargas svenska gymnasium.

Julin säger att hon visserligen är missnöjd, men att man måste ha förståelse för situationen.

Finns det nåt som kunde ha gjorts bättre under din studietid när det gäller pandemihanteringen?

– Man måste ju lita på att myndigheterna har gjort sitt bästa för att fatta det vettigaste beslutet i stunden, men vissa saker har nog verkat lite hastiga och panikartade. Under mitt första år kunde man ha varit mindre känslig till att sätta oss på distans, säger Julin.

Hon tillägger ändå att man i det skedet inte visste hur allvarlig coronaviruset var, så extra noggrannhet var kanske bäst.

Det finns också positiva sidor med distansstudierna, enligt Julin. Hon har kunnat fokusera på sina studier bättre och uppskattningen för den tid man spenderar med sina vänner har stigit.

Julin planerar att ta ett mellanår efter gymnasiet för att umgås med sina nära och kära. Sedan bär det av till universitet.