Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen orsak att minska på smittspårningen i Vasa anser ledande överläkare

Från 2021
Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Bildtext Heikki Kaukoranta anser att det finns fog att fortsätta med smittspårningen i två månader till.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Läkare i Finlands sex största städer vill lägga ner mindre resurser på smittspårningen. Ledande överläkaren i Vasa Heikki Kaukoranta är av annan åsikt.

De läkare som ansvarar för smittspårningen i Finlands sex största städer vill se en snabb förändring när det gäller smittspårningen, eftersom de anser att den helt enkelt inte fungerar.

Smittspårningen borde nu riktas så att de som löper störst risk för att smittas av coronavirus, som familjemedlemmar och personer som varit i kontakt med en coronasmittad under fritiden, prioriteras.

På Vasa stad håller ledande överläkare Heikki Kaukoranta inte med om att det nu är läge att minska på smittspårningen.

- Jag anser inte att det är vettigt i dagens läge. Vi har beslutat att koncentrera oss på två uppgifter. För det första ska vi se till att så många som möjligt så snabbt som möjligt ska få två doser och det andra är smittspårningen.

Kaukoranta anser att det är vettigt att fortsätta med den nuvarande nivån på smittspårningen i två månader till.

- Då har också personer i åldersgruppen 12-15 fått båda sprutorna och då minskar risken för att viruset sprider sig kraftigt.

Kaukoranta förstår att smittspårningen tar mycket resurser, det gör den också i Vasa, men eftersom det är fritt fram att resa runt om i landet finns det en risk att en nerskalad smittspårning i till exempel huvudstadsregionen snabbt syns som ökade fall på annat håll.

- Då vi inte har några restriktioner gällande resande inom landet så reflekteras situationen i Helsingforstrakten eller Åbotrakten ganska snabbt hit till Österbotten. Vi sitter alla i samma båt.

Diskussion om artikeln