Patientdatasystemet väcker frågor i sjukvårdsdistriktets fullmäktige: "Man har rätt att ifrågasätta när det handlar om så här stora pengar"
De senaste veckornas debatt kring upphandlingen av ett nytt patientdatasystem får flera ledamöter i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige att tveka inför beslutsfattandet. Läkarnas kritik mot systemet kom som en överraskning, och ledamöterna tycker att ansvaret känns tungt då prislappen är så stor.
Ulla-Maj Salin (SFP) är en av ledamöterna som kommer att representera Korsholm på mötet som fattar beslut den 4 oktober.
- Det känns mycket osäkert inför beslutet. Och det känns som ett väldigt ansvar, vilket det ju är för det handlar om så stora pengar, säger Salin.
Att frågan landar hos fullmäktige för beslut blev klart i måndags då styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt röstade för att gå vidare med upphandlingen av det amerikanska patientdatasystemet Aster. Rösterna i styrelsen föll 11-2, efter ett par turbulenta veckor då en grupp på över 40 läkare offentligt förde fram kritik mot upphandlingen. Läkarna menar att hela systemet är uppbyggt för amerikanska förhållanden, inte nordiska.
Ulla-Maj Salin sticker inte under stol med att det är läkarnas kritik som får henne att tveka. Tidigare har hon inte ifrågasatt upphandlingen, eftersom hon är övertygad om att ett nytt system behövs om arbetet inom Österbottens välfärdsområde ska börja löpa smidigt. Då ska primärvård, specialsjukvård och socialvård vara integrerade under ett tak och dagens lapptäcke av parallella system blir ett hinder.
- Det nya systemet bör ju vara något som fungerar ur användarnas synvinkel. Men nu har jag ju tagit del av läkarnas farhågor här, och så har jag även blivit kontaktad av användare av systemet de har i Helsingfors, och de anser att det systemet - som också är amerikanskt - inte är anpassat för vår lagstiftning.
Salin säger att hon nu även på ett nytt sätt fått upp ögonen för att upphandlingen sker tillsammans med tre andra sjukvårdsdistrikt, varav inget ändå hör till dem som Vasa sjukvårdsdistrikt regelbundet samarbetar med.
- Så det finns flera saker som gör att jag blivit betänksam, och jag tycker att vi borde få mera tid för det här beslutet.
Mindre tid för patienten?
Viktor Kock (SDP), som representerar Pedersöre i fullmäktige, för långt fram samma frågor som Salin.
Kock har ändå varit kritisk redan en längre tid. På sitt första möte i fullmäktige för två år sedan övervägde han att opponera sig, men avstod då eftersom det var hans allra första möte. Istället förde han fram att han ställer sig bakom någon annan ledamot om det på mötet skulle finnas någon som vill anmäla avvikande åsikt.
- Men det fanns det inte då. Och det är synd att läkarna kom ut med sin kritik så här sent, för deras argument är långt desamma som jag hade för två år sedan, säger Kock.
Han lyfter fram att det finns undersökningar som visar att motsvarande system, exempelvis i Danmark, kräver så mycket mer arbetstid av läkarkåren att det resulterat i mindre tid för patienterna.
Att prislappen för Vasa sjukvårdsdistrikts andel av systemet som man nu står i beråd att köpa i dagsläget uppgår till 160 miljoner euro på tio år avskräcker också. Kock undrar vilken summa man kommer att landa på i slutändan.
- Jag tycker systemet borde göras med öppen källkod, vilket skulle möjliggöra flera leverantörer. Nu blir det kodat i ett språk som endast den här leverantören kan koda i, och vi får bara ett enda bolag som kan utveckla det i framtiden.
Kock säger att han känner sig påläst och har fått tillräckligt med information, inte minst eftersom han suttit med i en ICT-styrgrupp som haft frågan på sitt bord.
- Styrgruppen har faktiskt försökt göra allt för att få det här systemet så bra som möjligt. Och jag säger inte att styrgruppen har misslyckats, men de har heller inte lyckats så bra att jag skulle ha ändrat åsikt, säger Kock.
Så hur känner du inför att fatta beslut den fjärde oktober?
- Jag känner att jag kommer att förlora en omröstning, där jag är den enda som lägger ett avvikande förslag.
För sent att stiga tidigt upp
Viktor Kock betonar även han behovet av förnyelse. Ett patientdatasystem behövs. Samtidigt undrar han om inte tåget har gått.
- Realistiskt sett är det ganska svårt att stoppa detta nu. Det skulle innebära att så mycket arbete har gått till spillo, men samtidigt tycker jag inte att det är en ursäkt för att stoppa något som man inte tror är bra, säger Kock.
Att det nu är för sent att stiga tidigt upp är något som Jakobstadsledamoten i fullmäktige, Marcus Suojoki (SFP) framhåller.
- Jag kände mig lite förvånad över läkarnas protest. Att systemet som vi diskuterat och förhandlat om helt plötsligt är dåligt, personligen har jag lite svårt att förstå det, säger Suojoki.
Enligt Suojoki brådskar det med ett nytt system. Också han lyfter upp att systemet ska betjäna Österbottens välfärdsområdes alla nivåer. Han tar den egna hemstaden som exempel, där Malmska sjukhuset har ett helt annat datasystem än Vasa centralsjukhus, vilket i dagsläget orsakar en hel del extra arbete. Så kan det inte förbli, tycker han.
- Det är helt uppenbart att vi behöver ha ett nytt system. Och om jag förstått rätt så ser läkarna saken ur sin egen synvinkel på exempelvis centralsjukhuset, men vårt nya system ska ju också fungera bra för någon som jobbar inom exempelvis äldreomsorgen.
Suojoki hoppas att upphandlingen godkänns i fullmäktige och går vidare. Han berömmer sjukvårdsdistriktets ledning för tydlig information och öppen kommunikation under hela den flera år långa processens gång och säger sig lita på tjänstemännens beredning.
- Jag tycker man gör det lite lätt för sig nu om man endast kritiserar. Att nu ta time out eller börja upphandla ett nytt system tror jag inte att skulle resultera i något mycket bättre.
Stor fråga för nya ledamöter
En time out är ändå vad Stina Lähteenmäki, ledamot från Kristinestad, förespråkar.
Efter sommarens kommunalval kommer en del av ledamöterna i sjukvårdsdistriktets fullmäktige att bytas ut. Ulla-Maj Salin, Viktor Kock och Marcus Suojoki är ledamöter som kommer att sitta kvar och vara med på mötet som fattar beslut. Stina Lähteenmäki är däremot ny ledamot.
Lähteenmäki vill inte ställa upp på någon längre intervju utan skriver till Yle Österbotten att hon ännu inte är insatt i ärendet, hittills har hon fått information endast via medierna.
Lähteenmäki skriver samtidigt i sitt meddelande, och tillåter citering:
- Jag har ändå arbetat över 20 år som läkare inom bashälsovården och numera företagshälsovården och har erfarenhet av olika patientdatasystem. Av erfarenhet kan jag konstatera att patientdatasystemen är mycket viktiga arbetsredskap för läkarkåren och övrig vårdpersonal. Om 44 läkare på VCS bedömer att det nya programmet är oändamålsenligt, så litar jag på deras omdöme.
Det verkar vara läge för time out och en vidareutredning av ärendet, avslutar Lähteenmäki sitt svar.
Den 13 september ska fullmäktigeledamöterna få information i det här stora ärendet. Hur mycket helt nya ledamöter faktiskt hinner sätta sig in i en fråga som beretts redan under en flera år lång process är oklart. De har tid på sig mellan den 13 september och den 4 oktober, då beslutet ska fattas.
Ulla-Maj Salin från Korsholm anser att en princip i alla fall ska gälla just nu.
- Man har rätt att ifrågasätta när det handlar om så här stora pengar.
Marcus Suojoki från Jakobstad påpekar för sin del att han ogillar pratet om att fullmäktigeledamöterna endast skulle vara gummistämplar, som ger godkänt i en fråga som de saknar insikt i. Visst är det så gott som omöjligt att helt läsa in sig i alla aspekter av datasystemet, men det är dags att fatta beslut anser han.
- Det här med att vi skulle vara gummistämplar köper jag inte. Kritisk ska man vara och man ska diskutera, men så ska man också våga fatta ett beslut. Och sen då beslutet är fattat så måste man ställa sig bakom det och köra hårt.