Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans ytterst impopulära Yoshihide Suga avgår efter bara ett år som premiärminister och partiledare

Uppdaterad 03.09.2021 07:27.
Premiärminister Yoshihide Sugas popularitet har rasat dramatiskt sedan han i höstas efterträdde sin långvarige chef Shinzo Abe.
Bildtext Endast 26 procent av de tillfrågade i den senaste opinionsmätningen ansåg att han har gjort ett gott jobb som premiärminister.

Japans premiärminister Yoshihide Suga, har överraskande meddelat att han inte ställer upp för omval som partiledare, då det styrande Liberaldemokratiska partiet möts senare den här månaden. Det innebär högst sannolikt att han avgår som premiärminister i slutet av månaden, efter bara ett år som Japans ledare.

Den 72 år gamla Suga har aldrig har varit så impopulär som nu enligt en ny opinionsmätning. Endast 26 procent av de tillfrågade ansåg att han har gjort ett gott jobb. Suga anses bära ansvaret för att Japans coronavaccinering har framskridit långsammare än i andra rika länder.

Suga meddelade om sitt beslut vid ett extra insatt krismöte för det Liberaldemokratiska partiet, som sitt namn till trots är ett konservativt parti.

– Partiets ordförande Suga sade att han vill fokusera på på kampen mot corona och att han därför inte vill fortsätta som partiledare, konstaterade generalsekreteraren Toshihiro Nikai.

– Jag är ärligt talat överraskad och det är verkligt beklagligt. Han gjorde sitt bästa, men han drog sina slutsatser efter noggrant övervägande.

Beslutet tog det styrande partiet på sängen

Suga utsågs till premiärminister och partiledare för ett år sedan då hans företrädare Shinzo Abe avgick av hälsoskäl.

Det styrande partiet togs på sängen av beskedet, eftersom man hade väntat sig att han bara skulle utlysa nyval vid partimötet i slutet av september.

Beslut om nyval måste fattas senast i oktober, och partiet hade förberett sig på en valförlust eftersom Suga och hans regering är så impopulära.

Japanerna verkade inte heller blidkade av Sugas planer på att möblera om i regeringen.

Femte coronavågen

Japan genomlider som bäst en femte våg av coronapandemin och stränga restriktioner gäller i stora delar av landet, som har drygt 126 miljoner invånare.

Coronavaccineringen kom i gång långsammare i Japan än i andra rika länder. Drygt 42 procent av befolkningen har fått två vaccindoser medan man har registrerat nästan 16 000 coronaoffer.

Yoshihide Suga har en lång karriär bakom sig i Liberaldemokratiska partiet och i regeringen. Han var långvarig regeringssekreterare med helhetsansvaret för ministerier och ämbetsverk, innan har utsågs till premiärminister.

Han växte upp på landsbygden, där han hade sitt starkaste stöd eftersom fadern var jordgubbsodlare medan mamman var lärare.

Han inledde sin politiska karriär år 1987, då han valdes in i hamnstaden Yokohamas fullmäktige.