Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Preliminära uppgifter från THL visar att två vaccindoser ger effektivt skydd mot covid-19

coronavaccinering pågår i Tammerfors
Bildtext Här pågår coronavaccinering i Tammerfors. Arkivbild.

Institutet för hälsa och välfärd THL intygar att fullt vaccinerade personer har ett utmärkt skydd såväl mot coronasmitta och allvarlig coronasjukdom. Det gäller också personer som vaccinerats med två olika vaccin. Uppgifterna är ändå preliminära, säger THL.

THL har undersökt Astra Zenecas adenovirusvektorvaccin Vaxzevir, Biontech-Pfizers Comirnaty och Modernas mRNA-vaccin Spikevax samt deras effekt på 16–69-åringar.

Vaccinkombination skyddar lika bra

Personer som fått bägge doserna av de två vaccintyperna har ett 78 procents skydd mot coronainfektion, säger THL. De som fått en vaccinkombination har ett 80-procentigt skydd. Institutet kommer ändå med en brasklapp: resultaten är preliminära och har inte genomgått en vetenskaplig referentgranskning.

Resultatet visar också att dubbla vaccindoser ger ett utmärkt skydd mot allvarlig covid-19, som kräver sjukhusvård. mRNA-vaccinet ger ett skydd på 97 procent och adenovirusvektorvaccinet 93 procent.

Resultaten uppmuntrande

Sakkunnigläkaren Eero Poukka på Institutet för hälsa och välfärd betecknar resultaten som mycket uppmuntrande.

"Vår analys visar att det inte finns särskilt stora skillnader mellan de olika vaccintyperna. Det är också glädjande att se att personer som fått två olika vaccin har ett lika gott skydd som de som fått vaccin av samma typ", säger han i ett pressmeddelande.

THL fortsätter att forska i coronavaccinernas effekter och också i hur väl vaccinerna biter på deltavarianten.

Deltavarianten försvagar effekten men skyddar mot allvarlig covid-19

"Forskning i Storbritannien och USA ger vid handen att deltavarianten försvagar vaccinens effekt men vaccinen förhindrar att en person insjuknar allvarligt i covid-19", säger statistikforskaren Ulrike Baum vid THL.

THL:s analys gjordes mellan 26.4 och 16.8.2021. Uppgifter om alla i Finland boende 16–69-åringar analyserades – eller 3,7 miljoner personer. Personer som haft covid-19 ingick inte i undersökningen.