Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Man attackerade personer med kniv i mataffär i Auckland – inspirerades av terrorgruppen IS

Från 2021
En mataffär med namnet Countdown i Auckland, Nya Zeeland. Ovanom huvudingången syns logon, vilket består av texten "Countdown" och ett äpple. Affärens väggar är gröna.
Bildtext Knivhuggningen inträffade i en Countdownataffär i Nya Zeelands största stad Auckland.
Bild: Alamy / All Over Press

En person knivhögg på fredagen sex personer i en mataffär i Auckland i Nya Zeeland. Mannen sköts ihjäl av polis, bekräftar premiärminister Jacinda Ardern.

Mannen var från Sri Lanka, men hade bott i Nya Zeeland sedan 2011. Han fanns med på polisens bevakningslista för terroristbrott.

Mannen tog sig in i affären i Auckland där han beslagtog en kniv från en visningsenhet. På under en minut lyckades han knivhugga sex personer.

Polisen, som övervakade mannen, sköt mot mannen inom 60 sekunder från att attacken började.

Tre i kritiskt tillstånd: "Det som hände i dag var avskyvärt och hatfyllt"

Tre av de skadade är i kritiskt tillstånd, uppger premiärminister Jacinda Ardern.

– Det som hände i dag var avskyvärt och hatfyllt. Det var fel, sa hon under en presskonferens. Hon tillade att attacken inte var representativ för någon religion eller något samfund.

Både Ardern och polisen kallar mannen terrorist.

– Det var våldsideologi och IS-inspirerat, sa Ardern när hon fick frågan var motivet till attacken var.

Ardern kan inte kommentera fallet desto mer än så eftersom mannen var under polisens övervakning.

Varför agerade inte polisen tidigare?

Polisen hade övervakat mannen sedan 2016. Polisen uppger att mannen agerade ensam och att situationen inte leder till ytterligare faror i Auckland.

Många har ifrågasatt polisen och undrat varför de inte agerade tidigare. Poliskommissarie Andrew Coster fick svara på många frågor som tangerade det här under en presskonferens.

– Han gick in i affären, så som han gjort flera gånger tidigare när vi övervakat. Övervakningsteamet var så nära honom som möjligt för att övervaka hans aktivitet, sa Coster.

Han berättar att två poliser från enheten genast rusade fram till mannen då attacken började. Mannen kom emot poliserna med kniv och de sköt mot honom. Enligt ögonvittnen sköt polisen 10 skott i snabb takt.

– När man övervakar någon dygnet runt, så kan man inte vara nära dem hela tiden. Poliserna ingrep så snabbt de kunde och de lyckades förhindra ytterligare skador i den här fasansfulla situationen.

Terrorattacker är ovanliga i Nya Zeeland. Den värsta terrorattacken inträffade i mars 2019 då en man sköt ihjäl 51 muslimer i en moské i Christchurch. 40 övriga skadades i attacken.

Källor: AP, Reuters