Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vårdfacket Tehy: Helsingfors har förbjudit vårdjättar att rekrytera stadens arbetstagare

Från 2021
Uppdaterad 03.09.2021 13:03.
en kvinna i grönblå sjukvårdsdräkt och munskydd i en sjukhusmiljö
Bildtext Vårdare lär inte få byta bort Helsingfors stad som arbetsgivare. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt vårdfacket Tehy har Helsingfors stad ingått ett avtal som förbjuder vårdjättar att rekrytera stadens tjänstemän. Biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovården Daniel Sazonov (Saml) kallar det för struntprat och bestrider starkt fackets kartellanklagelser, enligt Yle Uutiset.

I torsdags publicerade social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy i sin medlemstidning information från medlemmarna om ett slags kartellbildning. Helsingfors stad ska ha ingått ett avtal som stipulerar att vårdjättarna Terveystalo, Mehiläinen och Pihlajalinna inte får rekrytera stadens vårdpersonal.

Tehys ordförande, Millariikka Rytkönen, säger att det hela uppdagades genom epostmeddelanden som de anställda visade.

– Vi fick ta del av meddelanden som våra medlemmar hade fått av personer i ledningsgrupperna på de tre vårdbolagen. I dem stod att även om de sökande i övrigt är lämpliga och bolaget gärna skulle rekrytera dem, så är deras händer bakbundna av ett avtal med Helsingfors stad, säger hon.

Tehy tänker lämna in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman och ansöka om kompensation för de berörda vårdanställda. Enligt fackorganisationen bryter Helsingfors mot grundlagen om diskriminering och rätten att tjäna sitt levebröd genom ett arbete hen väljer själv.

Daniel Sazonov, stadens biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovårdsektorn, bestrider anklagelserna.

– Att påstå att Helsingfors deltar i kartellen är huvudlöst, säger han.

Enligt honom skjuter Tehy både över och förbi med sina anklagelser och säger att påståendet om att staden hindrar sina anställda är felaktigt.

Han medger ändå att det kan finnas enstaka kontrakt med klausuler som förhindrar en rekrytering.

– I vissa av de avtal om köpta tjänster som staden gör upp kan det finnas speciella klausuler som förhindrar en direkt rekrytering.

Fackordförande Rytkönen säger sig ha blivit kontaktad i mängd och massa av medlemmar under torsdagskvällen efter att artikeln publicerades.

– Det verkar som att dessa vårdjättar inte är de enda involverade och att den här modellen används på många håll i Finland. Men mera kan jag inte avslöja innan vi har utrett det här ordentligt.

Ärendet har behandlats i bland annat MTV:s program Viiden jälkeen och i Helsingin Sanomat.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Helsinki on kieltänyt yksityisiä terveysjättejä palkkaamasta kaupungin työntekijöitä, väittää Tehy: “Näyttäisi myös, että käytäntö on laajemmin käytössä ympäri Suomea” skriven av Vesa Marttinen.

På andra språk

Diskussion om artikeln