Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä förkyld – står över landskampen: "Snuvan tog över, nu är det dags att vila!"

Från 2021
Kristiina Mäkelä ser bekymrad ut
Bildtext Kristiina Mäkelä står över landskampen.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Flera starka namn saknas ur Finlands trupp i friidrottslandskampen. Redan tidigare stod det klart att häcklöparna Annimari Korte och Nooralotta Neziri inte är med – nu kastar också trestegshopparen Kristiina Mäkelä in handduken.

Sverige är på pappret snäppet bättre i herrlandskampen, medan det är klart jämnare på damsidan. Wilma Murto som är damlagets kapten tillsammans med Sara Kuivisto, hoppas på framgång.

– De finländska friidrottarna har visat fin form genom hela sommaren. Många har presterat bättre i stortävlingar än vad statistiken låtit vänta. Nu är det bara att fortsätta på samma sätt i Sverigekampen, konstaterar Murto enligt friidrottsförbundets pressmeddelande.

– Man går alltid in för att vinna landskampen. Oavsett om man enligt statistiken är utmanaren, så kan tävlingen sluta hursomhelst.

– På sprinterdistanserna har löpare som Samuel Purola och Samuli Samuelsson en nyckelroll, säger träningschefen Tuomo Salonen, som minns Samuel Purolas, Oskari Lehtonens och Samuli Samuelssons trippelseger på 200 meter för ett år sedan.

Finland är också favorit på den korta häcken. Elmo Lakka jagar en sjätte landskampsseger på herrarnas 110 meter häck och på damsidan är det Reetta Hurske, Anni Siirtola och Saara Keskitalo som väntas kamma hem poängen. På den långa häcken ställs hoppet på Viivi Lehikoinen.

Höga förväntningar på Murto och Junnila

– I damernas hoppgrenar skulle det vara viktigt att ta hem segern. Som i höjd där Ella Junnila är sannolikt största utmanaren till Erika Kinsey, som är inne på slutrakan av karriären. Och i stav där Wilma Murto ställs mot Michaela Meijer, konstaterar Salonen.

På herrsidan har Sverige de tyngsta namnen i längd och stav, Thobias Montler respektive Armand Duplantis. Finlands Simo Lipsanen väntas plocka viktiga poäng i sina båda grenar tresteg och längd.

I kastgrenarna lär det bli dubbelt svenskt i herrdiskus. Duon Daniel Ståhl och Simon Pettersson är på helt egen nivå. Men Finland har alla chanser att ta hem segern i spjut och slägga.

– I damernas kula är Sveriges Fanny Roos klar förhandsfavorit, men de två andra är inom räckhåll. I spjut är Finland snäppet bättre, liksom också i diskus och i slägga med Silja Kosonen och Krista Tervo i spetsen säger Salonen.

Förändringar i truppen – Mäkelä förkyld

Tre idrottare har lämnat återbud efter att truppen till landskampen togs ut. En av dem är trestegshopparen Kristiina Mäkelä. Hon skriver på sitt instagram-konto att säsongen tog slut efter Kalevaspelen och att snuvan har tagit över. "Nu är det dags att vila!"

Mäkelä ersätts av Elina Kostiainen.

Gångaren Jarkko Kinnunen deltar inte heller, utan ersätts av Sajan Irintshejev på tiokilometerssträckan. Frida Hämäläinen tar Heidi Salminens plats på 400 meter häck.

Landskampen inleds på lördag och sänds på TV2 och på Arenan med start klockan 17.20. Tävlingarna kommenteras på svenska av Janne Isaksson och Mikael Ylöstalo.