Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Författaren och illustratören Maikki Harjanne får Sjundeås kulturpris

Från 2021
Porträtt på Maikki Harjanne, en 70plussare med vitt kort hår, läppstift.
Bildtext Sjundeåförfattaren Maikki Harjanne har gjort mycket inom barnkulturen. Hon har också besökt många daghem, skolor och bibliotek runtom i Finland.
Bild: Pekka Holmström

Maikki Harjanne, som är känd för sina barnböcker om Mia (Minttu) och Teodor (Vanttu) är Sjundeås kulturpristagare 2021. Utmärkelsen fick hon på lördagen (4.9) i samband med att Sjundeådagen firades.

Författaren och illustratören Maikki Harjanne tror att det lugna livet i Sjundeå har bidragit till hennes produktivitet.

"Jag skulle säkert inte ha skrivit 150 böcker om jag hade bott i Helsingfors", säger hon i ett pressmeddelande.

Harjanne och hennes make flyttade till Sjundeå för över 40 år sedan. Paret köpte då Pickala gamla skola av kommunen och renoverade den förfallna skolan till bostad och arbetsrum.

"Jag har fått många pris för min litteratur, men visst är det annorlunda, när det är den egna kommunen som beviljar priset. Att den egna kommunen uppskattar mitt jobb så pass."

Maikki Harjannes produktion omfattar bilderböcker och serier för både barn och vuxna, reseböcker, noveller, dikter och den illustrerade självbiografin Ilmaiset monot.

Harjanne fyller i år 77 år och utkommer snart med ytterligare två böcker, en gåtfull illustrerad versbok och en bok om Mia, Minttu ja kadonneet kirjat.

Källa: Sjundeå kommun, pressmeddelande