Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Norges ambassadör besöker Vasa: "Kompetensen i Vasas energikluster är väldigt viktig för Norge"

Man i kostym på gräsmatta.
Bildtext Norges ambassadör i Finland, Dag Stangnes.

Norges ambassadör Dag Stangnes gläds över norska Freyr Batterys planer på att bygga en battericellfabrik i Vasa. Stangnes tror på ökat samarbete mellan Vasaregionen och Norge i och med batteribältet som växer fram från Mo i Rana via Skellefteå till Vasa.

Den norske ambassadören besöker Vasa som bäst - för första gången sedan han tillträdde som ambassadör 2019. På programmet i Vasa står bland annat besök på flera företag och en träff med stadsdirektör Tomas Häyry och fullmäktigeordförande Joakim Strand.

De nya satsningarna inom batteriindustrin är väldigt positiva, säger Stangnes.

- Det är väldigt positivt att Freyr nu har ingått ett intentionsavtal med Vasa stad. Det är viktigt för Norge och viktigt för det norsk-finländska samarbetet. Det som är bra, sett med norska ögon, är att vi är i färd med att omstöpa vår ekonomi och speciellt vår energibransch, till mer förnybar energi. Då är batteriproduktion väldigt viktigt.

Stangnes tror på ökat samarbete mellan Finland, Norge och Sverige i och med batteribältet som växer fram från Mo i Rana i Norge, via Skellefteå i Sverige till Vasa. I Mo i Rana bygger Freyr Battery en batterifabrik och i Skellefteå bygger Northwolt som bäst Europas största batterifabrik.

- Den kompetens som finns i energiklustret i Vasa är väldigt viktig för norska företag, och speciellt för Freyr, säger Stangnes.

Samarbete inom energisektorn

Huruvida det kan uppstå konkurrens om arbetskraften mellan de olika batterifabrikssatsningarna är svårt för en diplomat att svara på, säger Stangnes - men det är klart att det kommer att behövas expertis och högkvalificerad arbetskraft, säger han.

- Det är ju en fördel här i Vasa, att det finns hög kompetens här. Men jag tror också att det kommer att behövas experter som flyttar till Vasa. Och det samma gäller Mo i Rana där det ska byggas flera fabriker och där man också har en motsvarande kompetensmiljö.

Inom vilka områden kunde Österbotten och Norge samarbeta mer, tycker du?

- Österbotten och Vasa är ju stort vad gäller energi, inte bara batterier. Och Norge är ju en energination. I dag är Norge först och främst en olje- och gasnation men vi förändrar oss som alla andra länder, från olja och gas till förnybar energi. Det gäller vind till havs som är väldigt viktigt i Norge, vindkraft på land och sjöfart - omändring av dieselmotorer till gas och elektricitet. Där har Norge kommit långt med elektrifiering av färjetrafik på korta sträckor, över de norska fjordarna. Det är helt klart ett samarbetsområde.

Besökte Jakobstad 2019

Dagens besök är Dag Stangnes första i Vasa sedan han tillträdde som ambassadör i Finland 2019. Coronapandemin har satt käppar i hjulet för resandet och Stangnes har inte hunnit bli så bekant med Österbotten som han hade hoppats på.

- Min roll som ambassadör är ju att resa runt i Finland. Jag besökte Jakobstad för två år sedan men sedan måste vi sluta resa. Så jag har inte varit i Vasa som ambassadör, men jag har besökt staden förut.

Stangnes kommer från Tromsö i norra Norge och reste mycket i Finland som ung.

- Jag var här 1980 och bodde på campingen i Vasa och har varit mycket i norra Finland. Så Finland är bekant för mig sedan tidigare, också Österbotten.

Efter en lång period av uteblivet resande vill Stangnes nu önska österbottningarna välkomna till Norge.

- När man är fullt vaccinerad är det möjligt att resa till Norge igen, och komma och se norsk natur och se de norska fjordarna och fjällen. Det är vacker natur i Österbotten och Finland, men naturen i Norge är annorlunda. Så kom gärna på besök.