Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyra företagare på bar backe då kommunen behöver lokalerna – fastighetsförmedlare: "Galet att dra undan mattan för sådana som redan har fungerande verksamhet"

Uppdaterad 03.09.2021 13:54.
Hus i Söderkulla centrum
Bildtext Det är från det här huset de fyra affärsidkarna måste flytta då Kungsvägens arbetshälsa flyttar in.

Fyra företagare i Söderkulla i Sibbo är tvungna att se sig om efter nya lokaler - det här på grund av att Sibbo kommun säger upp hyreskontrakten. Orsaken är att Kungsvägens arbetshälsa i Sibbo behöver nya lokaler. För de uppsagda kan det bli svårt att hitta nya lokaler inom kommunens gränser.

Sibbo kommun skriver i ett pressmeddelande att arbetshälsoföretagets verksamhet i Sibbo flyttar från Nickby till Söderkulla våren 2022. 

Det här innebär att de nuvarande företagarnas hyresavtal i Söderkulla sägs upp vid årsskiftet. 

– Det blev verkligen en stor överraskning. Det kom som en blixt från klar himmel, säger frisören Yvonne Eklund, som är en av de fyra affärsidkare som nu är tvungna att börja packa flyttlådor.

Eklund säger att hon tog tjuren vid hornen och började genast spana efter lokaler på webben.

– Jag hittade faktiskt några i Sibbostrand och i Borgå. Kruxet är bara att hyrorna är mycket högre, säger Eklund.

Söker med ljus och lykta

Yvonne Eklund ser ändå att det finns en del lösningar. En skulle vara att dela på en lokal. 

– Också den massör och den tandtekniker som nu hamnar på bar backe skulle vara väldigt villiga att dela på en större affärslokal, men det är oklart om det går att få tag på en sådan, säger Eklund.

I kommunens pressmeddelande säger Sibbo kommuns näringslivschef Elina Duréault, att kommunen strävar efter att hjälpa företagarna att hitta nya lämpliga lokaler.

– De lokalerna lyser nog med sin frånvaro. Det borde byggas mera lokaler för affärsidkare och företagare i servicebranschen, säger Eklund.

Söderkulla apotek
Bildtext Kungsvägens arbetshälsa i Sibbo kommer att få ett idealiskt läge i och med att apoteket ligger i fastigheten mitt emeot.

Brist på affärslokaler

Försäljningschef Michelle Travis vid en fastighetsförmedling i Nickby bekräftar att affärslokalerna minsann inte växer på träd i Sibbo. 

– Det här är ingen stor del av vår business - kanske just av den orsaken att det inte finns sådana fastigheter att förmedla, säger Travis.

Travis nämner det klassiska exemplet med R-kiosken som försvann då Andelsbanken rev sitt gamla hus och lät bygga nytt.

När det nya huset var färdigbyggt fanns det inte plats för kiosken.

Inte heller lyckades man hitta äldre befintliga lediga lokaler för R-kiosken och fortfarande idag lyser den med sin frånvaro. 

Trots att det byggs mycket i både Söderkulla och Nickby råder det brist på affärslokaler.

– Kommunen kunde faktiskt kartlägga hurudan efterfrågan är och vilka tjänster Sibboborna saknar - men också hurudant intresse för Sibbo olika företagare har, säger Travis.

Kartlägg efterfrågan

En annan sida av slanten kan vara att det inte byggs affärslokaler på grund av brist på intresse hos affärsidkare och kanske också på grund av rädsla hos fastighetsägarna att lokalerna skulle förbli outhyrda.

– Allt borde trots allt börja med att kommunen redan i planeringsskedet skulle beakta och kartlägga efterfrågan på affärslokaler. Likaså skulle det säkert också vara nödvändigt för kommunen med ett aktivare samarbete med byggföretag och entreprenörer, säger Michelle Travis.

Med tanke på att fyra affärsidkare i Söderkulla nu hamnar på bar backe, säger Travis att det är tragiskt att det inte ens går att behålla de få serviceproducenter som redan finns i kommunen.

– Jag förstår att det kan vara svårt att få tillväxt, men det känns galet att dra undan mattan för sådana som redan har fungerande verksamhet, säger Travis.

En tom affärslokal i centrum av Smedsby.
Bildtext Ingen vanlig syn i Sibbo - varken i Nickby eller Söderkulla.

Allt börjar på ritbordet

Kundbetjäningschef Henna Martikainen vid kommunens lokalitetsförvaltning säger, med tanke på det nu aktuella fallet, att det inte egentligen är kommunens ansvar att arrangera med nya lokaler åt de fyra affärsidkarna.

– De borde söka nya affärslokaler inom den privata sektorn, säger Martikainen. 

I nästa andetag medger hon ändå att utbudet på affärslokaler för tillfället är dåligt i Sibbo.

– Utbudet är rent ut sagt bedrövligt, säger Martikainen.

Vad kunde kommunen göra för att förbättra situationen? 

– Vi har redan gjort en del saker. Det är helt klart att vi redan i planeringsskedet av nya hus bör rita in affärslokaler som byggbolagen sedan också bör förverkliga, säger Martikainen.

Men det går ändå inte alltid enligt planerna. Då de nya husen vid Stora Byvägen 32 i Nickby byggdes, fanns affärslokaler inritade i bottenvåningen.

De lokalerna blev ändå aldrig affärslokaler då husen stod färdiga. Istället förvandlades de till cykelförvaring.